Cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată în România, gata să înceapă la Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a cincea ediție a bienalei Art Encounters se deschide vineri, 19 mai 2023, la Timişoara, cu o serie de evenimente de excepţie, peste 60 de artiști români și internaționali, cu spații expoziționale inedite.

Muzeul Corneliu Mikloși - una din stațiile Art Encounters 2023 FOTO Art Encounters
Muzeul Corneliu Mikloși - una din stațiile Art Encounters 2023 FOTO Art Encounters

Bienala Art Encounters, care se va desfăşura în perioada 19 mai-16 iulie 2023, în Timişoara, este cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată în România. Pentru două luni de zile Timişoara se va transforma într-un mare muzeu de artă, unde peste 60 de artişti din ţară şi strănătate vor expune în spaţii expoziţionale convenţionale şi neconvenţionale sau galerii de artă.

Art Encounters este unul din cele mai mari proiecte culturale din Europa de Est şi a fost iniţiat în 2015 de omul de afaceri Ovidiu Şandor. 

Considerată un reper internațional în rândul evenimentelor de artă contemporană pe axa Viena–Istanbul, Bienala Art Encounters 2023, parte din programul cultural „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”.

A cincea ediție a Bienalei Art Encounters reprezintă din multe puncte de vedere un moment foarte important pentru fundație. Aceasta continuă câteva dintre trăsăturile definitorii ale identității Bienalei de până acum (susținerea de noi producții de artă, încurajarea tinerelor generații de artiști din România și din regiune, inspirația preluată din orașul Timișoara, utilizarea spațiilor neconvenționale, parteneriatele locale, naționale și internaționale, medierea culturală ca un nucleu de bază al eforturilor noastre), adăugând totodată o nouă perspectivă curatorială asupra împletirii artei cu știința, asupra cercetării artistice astăzi și a formelor de tip artist-run-space care s-au dezvoltat – deloc întâmplător – la Timișoara”, a declarat Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.

FOTO Art Encounters
FOTO Art Encounters

Spații noi pentru Art Encounters: Castelul Huniade și fosta hală de la Azur

Ca de fiecare dată, Art Encounters are darul să redeschidă spații: acum cinci ani au deschis Cazarma U, iar acum cel mai așteptat moment este la Castelul Huniade.

De asemenea, se deschide noua hală de la Faber, dar vor fi expoziții și la Muzeul de Artă, la STPT Multiplexity, oar la ISHO.

Intitulată „Rinocerul meu nu este un mit, Bienala îl va avea curator pe elvețianul Adrian Notz și este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 19 mai 2023, de la ora 16.00, în complexul ISHO. Un total de 23 de spații din Timișoara, însumând spațiile expoziționale, spațiile platformei complementare, precum și spațiile dedicate evenimentelor

FOTO Art Encounters
FOTO Art Encounters

Va însă un weekend extrem de intens și atractiv. Programul va conține: tururi ghidate cu artiștii invitați și curatorul bienalei, conferința „Tranziții: de la contemporan la digital și înapoi” susținută de Alfredo Cramerotti și Auronda Scalera la Muzeul Național de Artă Timișoara, performance-uri de Arantxa Etcheverria și Farah Mulla la spațiile Faber și STPT Multiplexity, tur cu tramvaiul nr. 6 populat de celebra lucrare Black Cloud alături de artistul Carlos Amorales, un picnic și discuții informale cu artiștii la Uzina de apă Urseni, întâlniri cu spațiile de tip artist run din Timișoara (Avantpost, Balamuc / Loc de joacă ș-altele, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan), precum și o petrecere organizată alături de Spontan în spațiul Faber.

Programul complet al weekend-ului de deschidere poate fi consultat aici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite