Arhiva familiei Mocioni se întoarce acasă, prin digitizare. 20.000 de file document: acte personale, notariale, de stare civilă, de proprietate, fotografii
0Conacul Mocioni din Foeni (aflat la 42 de kilometri de Timişoara), una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, va fi reabilitat din fonduri din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Fondul documentar se află în păstrarea Arhivelor Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti şi conţine 114 unităţi arhivistice, reprezentând o cantitate de trei metri liniari de dosare, având anii extremi 1701 - 1948.
Este vorba despre aproximativ 20.000 de file document: acte personale, notariale, de stare civilă, de proprietate, documente rezultate din activităţi de binefacere, fotografii.
„Integritatea fizică şi starea bună de conservare vor permite digitizarea întregului fond arhivistic. Documentele digitizate vor putea fi consultate de publicul larg şi de cercetători (istorici, lingvişti ş.a.) în centrul de documentare şi lectură ce va fi amenajat în Conacul Mocioni din Foeni după restaurarea clădirii. Materialele rezultate vor fi puse în valoare, de asemenea, în spaţiul muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, care va ocupa o parte semnificativă din monumentul istoric”, au anunţat cei din echipa care lucrează la revitalizarea conacului de la Foeni.
Achiziţia serviciilor de digitizare a documentelor de arhivă referitoare la familia Mocioni este în curs de desfăşurare.
Extras din inventarul fondului Familia Mocioni FOTO Arhivele Naţionale ale României
Conacul de la Foeni FOTO Ş.Both
Vă mai recomandăm să citiţi:
Conacul familiei Mocioni, vechi de aproape trei secole, restaurat cu banii din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein
FOTO Prin Banat, un proiect de suflet despre poveşti fascinante şi locuri fermecătoare