Conacul familiei Mocioni, vechi de aproape trei secole, restaurat cu banii din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul de la Foeni FOTO Ştefan Both
Conacul de la Foeni FOTO Ştefan Both

Conacul Mocioni din Foeni (aflat la 42 de kilometri de Timişoara), una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, va fi reabilitat din fonduri din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Conacul de la Foeni, din judeţul Timiş, construit în anul 1750 şi una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Banat timp de opt decenii, va fi restaurat graţie unui grant oferit de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein prin proiectul Ro-Cultura. Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naţionalizată şi a funcţionat ani la rând ca baie comunală, grădiniţă, depozit şi sală de sport. După anul 1990, în clădirea respectivă va funcţiona o discotecă, devenită apoi cămin cultural, iar de câţiva ani clădirea este nefucţională.

Consiliul Judeţean Timiş, actualul proprietar al conacului, a obţinut o finanţare de 2,6 milioane de euro, iar lucrările de reabilitare şi refuncţionalizare trebuie să fie gata în aprilie 2024. 

„Vorbim de un proiect cultural şi patrimonial foarte important pentru judeţul Timiş. E un obiectiv de investiţii care va duce la creşterea atractivităţii turistice, culturale a zonei prin reabilitarea şi refuncţionalizarea conacului, dar vom avea şi o ofertă culturală atractivă şi unică în judeţ, prin valorificarea acestui monument care de mulţi ani este în paragină”, a declarat Andrei Lucaci, managerul de proiect.

Foeni

Va fi un reper turistic

Conacul va avea două săli pentru evenimente artistice şi culturale, un muzeu dedicat familiei Mocioni şi istoriei Banatului, o bibliotecă modernă, iar curtea şi grădina vor fi amenajate pentru a putea găzdui evenimente în aer liber. „E un proiect fanion cu o clădire monument din Timiş şi pentru o familie nobiliară care a lăsat o amprentă puternică în regiunea noastră. Conacul Mocioni va fi un reper de vizitat pentru orice turist care va veni în judeţul nostru. În primul rând, ne vom ocupa de partea de clădire. Pe urmă, vor fi organizate evenimente acolo, conferinţe, seminarii, vor exista săli puse la dispoziţia organizatorilor. Sunt multe idei şi suntem deschişi şi altora pentru a folosi această clădire la potenţialul maxim”, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliul Judeţean Timiş.

Foeni


Proiectul va avea şi un ambasador, care va veghea de la distanţă ca tot ce se va face la Foeni să respecte istoria. Este vorba de baronul Michael de Styrcea, descendentul familiei Mocioni, care trăieşte în Anglia. 

Foeni

Familia Mocioni se numără printre familiile de frunte macedoromâne din Ungaria. Reprezentanţii lor au devenit importanţi oameni de afaceri, creat întreprinderi prospere, au pătruns, prin căsătorii, în rândurile nobilimii din Ungaria şi Austria.

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO Cum şi-au bătut joc de conacul familiei Mocioni de la Foeni. A fost pe rând baie comunală, grădiniţă, depozit, sală de sport şi discotecă

FOTO Prin Banat, un proiect de suflet despre poveşti fascinante şi locuri fermecătoare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite