FOTO Prin Banat, un proiect de suflet despre poveşti fascinante şi locuri fermecătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Prin Banat vrea să popularizeze locuri pline de istorie, locuri pe nedrept uitate şi monumente istorice lăsate în paragină sau, dacă este cazul, salvate.

Prin Banat înseamnă un portal despre călătorii, poveşti şi drag de plaiurile bănăţene. S-a născut din dorinţa unei timişorence de a face mai cunoscute locurile fermecătoare din Banat. 

“Născută şi crescută-n locurile astea, întotdeauna m-am simţit cumva datoare să fac ceva mai mult. Am fost foarte frustrată când, în urmă cu vreo doi-trei ani, cineva mi-a spus că n-are ce vedea în Banat. Am mai întrebat şi alte persoane ce ştiu despre Banat şi mi-au răspuns că Timişoara e primul lucru care le vine în minte. În final, concluzia a fost că mulţi oameni cred că Banatul înseamnă doar Timişoara. O percepţie foarte greşită. E adevărat că Timişoara e frumoasă şi fermecătoare, dar mai sunt zeci şi sute de alte locuri la fel de frumoase în acest colţ de Românie, dar care-s prea puţin cunoscute, se pare”, spune Alexandra Palconi, iniţiatoarea proiectului Prin Banat.

Alexandra Palconi a început proiectul Prin Banat după o idee a blogerului Andrei Crivăţ, de la Cluj, care a iniţiat Prin Transilvania. Proiectul Prin Banat s-a lansat cu un trip prin sudul judeţului Timiş, la care au fost invitaţi blogeri din Cluj, Braşov şi Timişoara.

Prima oprire a fost Cula Turcească din Ciacova, care datează din secolul al XIV-lea. Fortificaţia devine proprietatea familiei de nobili maghiari Csak. În perioada 1551-1697 intră în stăpânirea turcilor, care o transformă într-o fortăreaţă, din care face parte şi turnul cunoscut astăzi cu numele „Cula turcească”. Are o înălţime de 23,70 de metri şi este construit din cărămidă. Grosimea pereţilor este între 1,10 şi 2,70 de metri. Zidul de apărare din jurul turnului a fost distrus în 1701.

image

GALERIE FOTO Cula turcească de la Ciacova


A urmat vizita în satul Rudna, la proprietarea familiei Nikolics, una din cele mai importante familii de sârbi din Ungaria de Sud. Conacul a fost cumpărat de o familie din Germania, care încearcă să o restaureze şi să o introducă în circuitul turistic.

image

În comuna Foeni s-a făcut o vizită la Conacul Mocioni, construit în anul 1810. Actualmente este cămin cultural. Din păcate, castelul care a aprţinut familiei de aromâni Mocioni este într-o stare deplorabilă, cu geamuri termopan, cu camere nefolosite. La Foeni se află şi maosoleumul familiei Mocioni.

image

De la Foeni s-a plecat la Giera, unde se află conacul familiei Gyertyanffy, care datează din 1829. Vizavi de conac se află depozitul de cereale, monument istoric din secolul al XIX-lea. Şi imobilele din Giera se află într-o stare avasată de degradare.

image

În final, drumeţii au făcut o vizită la castelul regal din Banloc. A fost ridicat ăn 1793 de contele Karatsony, însă în 1935 a devenit proprietatea Reginei Elisabeta a Greciei, sora regelui Carol al II-lea al României. Astăzi, monumetul istoric este concesionat de Mitropolia Banatului, dar se zvoneşte că va fi retrocedat Prinţului Paul de România. 

image


 

Proiectul Prin Banat va continua să redescopere acest ţinut plin de istorie, însă pe nemeritate dat uitării. 

Citeşte şi:

REPORTAJ Satul Lindenfeld, care nu mai are locuitori din 1998, renaşte din propria-i cenuşă GALERIE FOTO

Sărbătoare mare în satul Tirol: 200 de ani de la aşezarea coloniştilor austrieci în Banat GALERIE FOTO

Povestea ultimului neamţ din satul rotund Charlottenburg GALERIE FOTO

Fabuloasa poveste a regelui bănăţean din Insula Timor

FOTO Satul depopulat de “Sistematizarea” lui Ceauşescu, trăieşte în sufletele nădăşenilor

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Trasee turistice minunate în zona Recaş-Herneacova: „O gură de rai pe un picior de plai“

Enigmele celei mai mari cetăţi din Epoca Bronzului, la doi paşi de Timişoara. „Este contemporană cu perioada Războiului Troian”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite