Amendă aplicată la plângerea deputatului PSD Alfred Simonis, anulată în instanţă. Miza disputei: o vacanţă la ski în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O agenţie de turism amendată de Protecţia Consumatorului cu 10.000 de lei în urma unei plângeri a liderului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a fost anulată de judecători. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

O agenţie de turism reclamată la Protecţia Consumatorului de liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis şi amendată cu 10.000 de lei, plătind efectiv jumătate din minimul amenzii (1.000 de lei), a obţinut o sentinţă de anulare a sancţiunii, judecătorii considerând că sancţiunea a fost aplicată pe nedrept.

Totul a început în toamna anului 2017, când deputatul Alfred Simonis a rezervat, prin intermediul prietenului şi colegului său de partid, Lucian Taropa, un sejur într-un hotel de patru stele dintr-o staţiune de ski din Austria. Practic, Taropa s-a ocupat de relaţia cu agenţia pentru un grup de mai multe persoane, printre care şi Alfred Simonis. 

„Aşa îmi recunosc o parte din vină”

La momentul rezervării, Simonis a achitat un avans de 490 de euro, urmând să achite diferenţa de 1.100 de euro înainte de plecarea în vacanţa din Austria. Deputatul PSD nu a mai putut pleca în vacanţă, dar agenţia de turism i-a cerut să achite tariful sejurului integral.

Deputatul PSD a refuzat, iar agenţia de turism i-a cerut să achite preţul sejurului plus penalităţi de întârziere cu care s-a ajuns la suma totală de 4.000 de euro. La un moment dat, Simonis a transmis un mesaj în care s-a arătat dispus să achite jumătate din costul pentru sejur, fără penalităţi: „M-am gândit să plătesc jumătate din sumă. Fără penalităţi. Aşa îmi recunosc o parte din vină”.

În urma situaţiei create, deputatul PSD a sesizat Protecţia Consumatorului, care a amendat agenţia de turism cu 10.000 de lei pentru că „nu s-a comportat corect faţă de consumator, emiţând o somaţie de plată în 09.07.2019 şi solicitând turistului să achite o sumă de bani pentru un serviciu nesolicitat, precum şi plata unor penalităţi de care reclamantul nu a avut cunoştinţă”.

Amenda, anulată de judecător

Touring Europabus România a contestat în instanţă amenda primită de la Protecţia Consumatorului, arătând că prin plata avansului, Alfred Simonis „confirma achiziţionarea serviciilor şi luarea la cunoştinţă a condiţiilor contractului de comercializare, a pachetelor de servicii turistice afişat pe pagina web a agenţiei petentei care constituie recunoaşterea debitului prin plata efectuată”. Agenţia de turism a mai arătat că „în ceea ce priveşte faptul că reclamantul nu a mai beneficiat de serviciile turistice contractate, această situaţie a fost exclusiv din culpa reclamantului, care nici nu a efectuat plata restantă, dar nici nu a anulat serviciul achiziţionat”. „Aşadar, nu se poate vorbi despre o culpă a societăţii petente în neexecutarea serviciilor turistice contractate”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Judecătoria Timişoara a anulat amenda arătând că în emailul prin care i-a fost trimisă factura pentru avans, pe care a şi achitat-o, Simonis a fost înştiinţat că „prin achitarea prezentei facturi confirmaţi că aţi luat la cunoştinţă şi că sunteţi de acord cu condiţiile contractului de comercializare a pachetelor de servicii turistice afişat pe pagina agenţiei noastre la adresa http://www.tui-travelcenter/contract-servicii-turistice.pdf

„Instanţa constată că între petentă şi consumator s-a încheiat un contract de comercializare servicii turistice, părţile convenind atât asupra serviciilor turistice ce urmau a fi prestate, cât şi asupra preţului (1630 euro) şi asupra penalităţilor de întârziere (0,5% pe zi de întârziere). În aceste condiţii, în mod neîntemeiat intimata a reţinut că petenta a solicit at turistului să achite o sumă de bani pentru un serviciu nesolicitat şi cu privire la care nu s-a încheiat un contract”, se arată în sentinţa prin care amenda aplicată de Protecţia Consumatorului agenţiei de turism a fost anulată. Decizia a fost contestată cu apel la Tribunalul Timiş.

Deputatul Simonis, obligat să achite sejurul, dar fără penalităţi

Într-un proces separat, agenţia de turism l-a dat în judecată pe deputatul PSD cerând să îi achite costul sejurului, în valoare de 1.100 de euro şi penalităţi de întârziere de peste 3.600 de euro. Totodată, agenţia de turism le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe deputat să le achite amenda primită de la OPC.

În procesul judecat la Judecătoria Timişoara, „pârâtul a confirmat chiar faptul că a discutat cu reprezentanţii reclamantei încheierea unui angajament de plată prin care să achite debitul principal, fără ca să trebuiască să mai plătească penalităţile, serviciile juridice şi amenda aplicată reclamantei, însă acesta nu s-a concretizat”.

Judecătorii au decis astfel, că deputatul Simonis trebuie să achite integral costul sejurului la ski, chiar dacă nu a beneficiat de serviciile hoteliere. „Împrejurarea că pârâtul nu a citit condiţiile contractuale nu-l poate exonera pe acesta de răspundere. La dosarul cauzei nu s-a făcut dovada faptului că pârâtul ar fi anunţat pe reclamantă sau pe martorul Lucian Taropa de imposibilitatea de a mai merge în sejurul din Austria cu cel puţin 16 zile calendaristice înainte de data plecării. Astfel, la răspunsul de la întrebarea nr. 8 pârâtul a arătat că nu a comunicat reclamantei nici o solicitare de anulare a rezervării, discuţiile fiind purtate cu martorul Taropa cu cca. 3 săptămâni înainte de data plecării”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara prin care Simonis a fost obligat să achite sejurul în care nu a mai ajuns.

În privinţa penalizărilor cerute lui Simonis, de trei ori mai mari decât datoria, judecătorul le-a respins, considerând că sunt percepute în baza unor clauze abuzive. „O clauză penală, prin care debitorul să fie obligat la plata unor penalităţi de întârziere în cuantum de 0,5%/zi sau 0,3%/zi reprezintă o clauză abuzivă care obligă consumatorul la plata unor sume disproporţionat de mari în cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către acesta, comparativ cu pagubele suferite de profesionist”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara. Prin aceeaşi sentinţă, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel, Judecătoria Timişoara a respins cererea firmei de obligare a deputatului la achitarea contravalorii amenzii.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Liderul deputaţilor PSD: „Singurul partid care dărâma guverne în România a fost PSD. De data asta, Guvernul a fost dărâmat de colegi din PSD“ 

Ultima declaraţie de avere a liderului deputaţilor PSD. Din ce a obţinut familia Simonis aproape 130.000 de euro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite