Alegeri în Republica Moldova. Bate vântul occidental la basarabenii din Timişoara: „Cei veniţi în vestul României au primit aici o educaţie europeană”

0
0
Basarabenii votează şi la Timişoara FOTO Ştefan Both
Basarabenii votează şi la Timişoara FOTO Ştefan Both

Basarabenii din Banat au avut la dispoziţie o secţie de vot la Timişoara. Aceasta a fost amenajată la Liceul de Muzică “Ion Vidu”, un loc obişnuit deja pentru cetăţenii din Republica Moldova când vine vorba de alegerile din ţara lor.

Timişoara este un fief al dreptei şi al occidentalismului în România, astfel că lucrurile nu pot sta diferit nici în privinţa basarabenilor care locuiesc aici. Marea lor majoritate se declară pro-europeni şi pro-occidentali.

 

În Timişoara trăiesc aproximativ 700 de studenţi şi masteranzi din Republica Moldova. Asociaţia Studenţilor Basarabeni, organizaţia care adună laolaltă tinerii veniţi la studii în Timişoara, militează deschis pentru un parcurs european al Republicii Moldova.

“Noi sperăm să câştige cei care vor duce Republica Moldova pe un parcurs pro european. Unul din scopurile declarate ale Asociaţiei Studenţilor Basarabeni este promovarea valorilor europene. Sperăm ca viitorul preşedinte să ducă ţara spre Vest”, a declarat Radu Pascaru, membru de onoare al organizaţiei.

Printre cei care s-a prezentat la vot a fost şi Silviu Sofronie, consulul onorific al Republicii Moldova la Timişoara.

Fiul meu a fost primul care a votat la această secţie din Timişoara. Pentru tineri sunt foarte importante aceste alegeri. Viitorul este al lor. Şi da, ne îngrijotează ziua de mâine, viitorul. Cei care trăiesc în Timişoara sunt în măsură să se pronunţe în legătură cu viitorul occidental al Republicii Moldova. Cei veniţi în vestul României au primit aici o educaţie europeană, au fost influenţaţi de acest oraş multietnic, cosmopolit, plin de istorie. Timişoara este un loc în care acceptarea aproapelui tău nu este poveste. Aici sunt acele valori umane care duc spre o viaţă mai bună, decentă, normală. Multiculturalitatea Timişoarei are o valoare mare, iar acest lucru o ştiu toţi basarabenii care trăiesc aici”, a declarat Silviu Sofronie (foto).

Basarabenii votează şi la Timişoara FOTO Ştefan Both

Acesta susţine că numărul basarabenilor din Banat este mult mai mare, însă mulţi au renuţat deja la cetăţenia Moldovenească, alţii nu mai au rupt legăturile cu ţara natală.

“În Banat sunt aproape 10.000 de basarabeni. Ar exista un bazin important de votanţi. Însă majoritatea nu se mai implică în problemele din Moldova. Numărul celor care votează nu a depăşit însă niciodată numărul de 1.000”, a mai declarat Silviu Sofronie.

Basarabenii votează şi la Timişoara FOTO Ştefan BothBasarabenii votează şi la Timişoara FOTO Ştefan Both

Conform consulului onorific, la Timişoara lucrează 147 de medici, cetăţeni ai Republicii Moldova. Mulţi dintre ei au ieşit, duminică, la urne. Este şi cazul Marinei Bădărău.  

Am votat pentru un viitor mai bun. Momentan, situaţia este dificilă în Republica Moldova, ţara se află în mâinile unor mafioţi. Sperăm într-o schimbare, ţara să fie condusă după norme occidentale şi corecte. Am venit la Timişoara în 2001, după ce am terminat facultatea în Republica Moldova”, a spus Marina Bădărău (foto), la ieşirea din secţia de vot.

Basarabenii votează şi la Timişoara FOTO Ştefan Both

Am venit să votez pentru că îmi pasă de ţara mea. Mă uit spre un viitor mai bun”, a declarat unul dintre studenţi. “Am venit să-mi fac datoria de cetăţean. Am votat pentru o schimbare în Republica Moldova”, a spus un al basarebean. „Sper într-o schimbare. Sper să ne îndepărtăm de ruşi şi să mergem spre România, spre Europa”, a afirmat un alt votant. “Vreau să se schimbe ceva în ţară. Acum este dezastru acolo. De asta am venit la vot”, susţine o tânără studentă în Timişoara. Cam acesta este atmosfera în rândul basarabenilor timişoreni care participă la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.      

Basarabenii votează şi la Timişoara FOTO Ştefan Both
Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite