A reapărut inscripţia românească din Satu Nou, în Banatul Sârbesc: „Să le fie ruşine celor care le-au vandalizat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La intrarea şi ieşirea din Satu-Nou, localitate populată cu sârbi şi români situată pe drumul Belgrad – Timişoara, zilele trecute s-au montat, pentru a treia oară, panouri cu denumirea localităţii, cu litere chirile, latine şi în română

Denumirea în limba română a localităţii din Banatul Sârbesc a fost vandalizat de trei ori până acum. Autorităţile au fost nevoite să le înlocuiască de fiecare dată. Ultima oară însă au montat un indicator fără să mai treacă denumirea şi în limba română. Acest lucru a fost reparat zilele trecute, când a reapărut plăcuţa bilingă.

Primarul din Satu Nou, Predrag Skaljak a declarat că aceste panouri reprezintă simbolul convieţuirii în toleranţă şi pace între localnicii sârbi şi români, iar toţi care până în prezent au vandalizat panourile sau inscripţiile de pe ele, trebuie să se ruşine de fapta lor.
 

„Inscripţiile bilingve reprezintă un simbol al convieţuirii seculare, între români şi sârbi în localitatea noastră, şi de acest fapt trebuie să fim mândri. Toţi cei care au vandalizat inscripţiile precedente trebuie să le fie ruşine! Satu Nou este arhicunoscut prin toleranţa şi bunele relaţii a românilor şi sârbilor, iar prin aceasta trimitem un mesaj că diferenţele nu trebuie să ne despartă ci să ne unească. Inscripţia bilingvă este un simbol al respectului care îl avem unii pentru alţii”, a declarat Predrag Skaljak.

Statutul Oraşului Panciova, a fost modificat în anul 2008. Printre alte modificări a fost reintrodusă folosirea limbii materne în uzul oficial pentru patru localităţi: la Satu Nou s-a introdus limba română, la Iabuca macedona, la Voiloviţa maghiara şi Ivanovo limba bulgară.

În felul acesta, se garantează uzul oficial al limbii minorităţilor care trăiesc pe teritoriul Panciovei, drept care a fost eliminat la începutul anilor 1990.

Conform recensământului din 2002, Satu Nou (aflat 126 de kilometri de Timişoara) are aproximativ 7.400 de locuitori, dintre care 4.800 sârbi şi 2.000 de etnici români.   

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite