Soluţii pentru organizarea admiterii la Farmacie pentru linia maghiară, în 2015. Consens general: candidaţii maghiari nu au nicio vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard  Azamfirei, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, secretarul de stat din MECS, Gigel Paraschiv şi preşedintele Senatului UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard  Azamfirei, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, secretarul de stat din MECS, Gigel Paraschiv şi preşedintele Senatului UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu

După ce în urmă cu câteva săptămâni Rectorul UMF Târgu Mureş atragea atenţia că din cauza unor decizii politice ale profesorilor maghiari, la admiterea din toamnă nu va exista niciun loc la Farmacie pentru tinerii care vor să studieze în limba maghiară, Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Câmpean a declarat astăzi la Târgu Mureş că este încrezător că situaţia va fi remediată. Declaraţiile sale au fost susţinute şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) dinTârgu Mureş, prof.univ. dr. Leonard Azamfirei  atrăgea atenţia în urmă cu trei săptămâni că „din cauza faptului că o parte din colegii de linia maghiară care au fost însărcinaţi de către Senatul UMF-ului să facă dosarul de autorizare provizorie nu şi-au făcut treaba (...), legal vorbind, nu este posibil a se da admitere la Farmacie, limba maghiară în acest an”. Mai mult, rectorul spunea că va cauta soluţii pentru pentru a salva cele 100 de locuri pierdute din rea-voinţă.

Ministrul este încrezător că va fi găsită o soluţie

Ministrul Cercetării şi Educaţiei Ştiinţifice, Sorin Mihai Câmpean a menţionat astăzi, într-o conferinţă de presă desfăşurată după şedinţa Senatului UMF Târgu-Mureş, în cadrul căreia Rectorul Universităţii a prezentat raportul de activitate pe anul 2014, că „îmi exprim convingerea că se va organiza admitere fără nici un fel de probleme la ambele forme, ambele linii pentru învăţământul farmaceutic. Sunt convins că se va înţelege importanţa continuităţii pregătirii farmaceutice la Târgu Mureş, atât în limba română, cât şi în limba maghiară”.
Până cînd ARACIS va avea la dispoziţie dosarul pentru acreditarea liniei, „Ministerul Educaţiei trebuie să aibă o Hotărâre de Guvern cu cifra de şcolarizare care să permită realizarea obiectivului afirmat anterior”, a mai spus ministrul.   

Kelemen Hunor spune că a discutat cu ministrul Educaţiei în urmă cu câteva săptămâni

Şi liderul UDMR Kelemen Hunor, care a luat parte în această seară la un forum al politicenilor maghiari şi cetăţeni ai Târgu Mureşului, la Palatul Culturii, spune că a purtat discuţii cu ministrul Educaţiei pentru deblocarea situaţiei.

„M-am întâlnit cu domnul ministru acum două-trei săptămâni, la el la cabinet, împreună cu colegii mei, pentru că nu am fost singur, şi am discutat toate problemele care ne privesc, vorbesc despre problemele de învăţământ în limba maternă, atât în învăţământul general, în sistemul învăţământul preuniversitar, cât şi problemele de la UMF (...) şi am discutat foarte mult despre situaţia creată la Farmacie (...)L-am informat şi i-am spus că trebuie să găsim o soluţie fiindcă nu putem accepta şi este inacceptabil în orice condiţie ca după foarte mulţi ani să dispară învăţământul în limba maghiară la Farmacie”, a declarat Kelemen Hunor.

Mures

Liderul UDMR a mai declarat că „soluţia găsită asta a fost, cu 75 de locuri pentru copiii, studenţii maghiari, aşa cum era şi în anii trecuţi şi, sigur, în viitorul apropiat, pregătirea dosarului de acreditare pentru linia de învăţământ în limba maghiară. În acest moment o altă soluţie nu există (...)Asta a fost discuţia cu ministrul, aşa cum a fost şi anul trecut. Sigur, până nu apare Hotărârea de Guvern vorbim de o discuţie, dar eu vreau să cred că domnul ministru va avea posibilitatea de a respecta ceea ce am discutat fiindcă intenţia domnului ministru asta era: rezolvarea problemelor şi în cazul UMF-ului”, a mai spus Kelemen.   
Profesorii maghiari de la UMF Târgu Mureş i-au înmânat azi ministrui Educaţiei o petiţie, al cărei conţinut nu a fost făcut public.

 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite