Proiect european: 235 de medici şi asistente se vor specializa în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii universitari Klara Brînzaniuc, Leonard Azamfirei şi Horaţiu Suciu Foto:Ana Gajdo
Profesorii universitari Klara Brînzaniuc, Leonard Azamfirei şi Horaţiu Suciu Foto:Ana Gajdo

75 de medici şi 160 de asistente din Mureş, Cluj, Timişoara, şi Bucureşti se vor specializa în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, în cadrul unui proiect european derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş şi UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Proiectul “Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică – CORDISPED”, finanţat în cadrul POSDRU cu aproape 5 milioane de euro, va forma 235 de cadre medicale, după cum a precizat atât managerul de proiect, prof. dr. Klara Brînzaniuc cât şi Rectorul UMF Târgu Mureş, prof.dr. Leonard Azamfirei.

„Activitatea noastră va consta în primul rând pe formarea profesională în domeniile cardiologiei şi chirurgie cardiovasculare pediatrice şi conexe - ATI nou-născuţi, Neonatologie,  Electrofiziologie, Radiologie şi Imagistică Cord (…) Am încheiat acorduri de identificare a grupului ţintă cu centre din judeţele Mureş, Timiş, Cluj precum şi Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti”, a declarat Klara Brînzaniuc.

La Târgu Mureş sunt operaţi copii de numai câteva zile

De altfel, IUBCvT şi UMF Târgu Mureş vor asigura toată infrastructura necesară în proiect, inclusiv practica medicală în Centrul de Simulare al UMF.  

Medicii şi asistentele care vor lua parte la proiect vor învăţa de la cei mai buni specialişti din ţară, coordonaţi de prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT Târgu Mureş. Alţi 10 medici specialişti din Germania, Elveţia,  Polonia, Cehia, Italia, Marea Britanie şi Croaţia vor veni pe perioada derulării proiectului – 8 luni- la Târgu Mureş.

Prof. univ. dr Horaţiu Suciu   a amintit că în acest an se împlinesc 10 ani de la înfiinţarea Cenului cardiovascular pediatric din Târgu Mureş, “singura unitate completă dedicată exclusiv tratării acestei patologii”.

Copiii români trebuie salvaţi în spitalele din ţară

 Medicul Horaţiu Suciu a menţionat că, anual, în România, se nasc circa 1.000 de copii cu malformaţii cardiace, din care aproximativ 800-900 de cazuri necesită intervenţie. La Târgu Mureş numai 250-300 de copii sunt operaţi în fiecare an, drept pentru care părinţii acestora caută soluţia efectuării operaţiei în străinătate.

Klara Brînzaniuc, care este şi managerul IUBCvT, a precizat că, dacă în România costurile suportate de Ministerul Sănătăţii pentru materialele necesare unei astfel de intervenţii ajung, de exemplu, la câteva mii de euro, în străinătate costurile ajung şi la 50.000 de euro. Chiar dacă acestea sunt suportate de statul român, banii ar putea rămâne în ţară, iar copiii ar avea acces mai uşor la intervenţii, dacă şi alte centre universitare vor începe să facă opereze pe cord copii cu vârste între zero şi 18 ani.

Unul din obiectivele proiectului: crearea de nuclee de specialişti

Medicul Horaţiu Suciu a mai spus că toţi copiii din România trebuie să aibă şansa de a fi trataţi acasă şi că acesta este şi unul din obiectivele proiectului, de a crea “nuclee de specialişti” – chirurg, specialişti în neonatologie, în Terapie Intensivă şi Anestezie etc. care să intervină împreună.
       

„Proiectul vine în întâmpinarea unei nevoi reale în sistemul de sănătate (...)vom vedea care va fi rezultatul lor prin formarea unor nuclee multidisciplinare, pentru că centrul nostru, din Târgu Mureş, nu va putea să susţină întreaga activitate pentru toată ţara”, a  mai spus medicul Horaţiu Suciu.

Vineri va avea loc prima întâlnire cu medicii străini care vin să ia parte la acest proiect.

Citiţi şi

Anul 2013: undă verde pentru operaţiile pe cord la copii. Peste 200 de intervenţii, efectuate în Bucureşti şi în Târgu-Mureş

Institutul Inimii de la Tîrgu-Mureş, fără transplant


                 
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite