Anul 2013: undă verde pentru operaţiile pe cord la copii. Peste 200 de intervenţii, efectuate în Bucureşti şi în Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 200 de operaţii pe inimă la copil au avut loc la Târgu Mureş FOTO Adevărul
Peste 200 de operaţii pe inimă la copil au avut loc la Târgu Mureş FOTO Adevărul

Anul 2013 a fost unul de bun augur pentru chirurgia cardiacă la copii. Micuţii cu diverse malformaţii la inimă au fost operaţi atât la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu-Mureş, cât şi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde secţia de chirurgie cardiacă, în care au fost investite milioane de euro, a fost dată, în sfârşit, în folosinţă.

Concret, la nivelul anului 2013 au fost efectuate nu mai puţin de 232 de operaţii pe cord în clinica de profil din Târgu Mureş. Dintre acestea, 49 au reprezentat urgenţe, iar 31 dintre acestea au fost efectuate la nou-născuţi (0 - 28 de zile). Alte 17 intervenţii au avut loc în Bucureşti, ele fiind realizate de medicii români în colaborare cu medicii italieni. 

Tot în anul 2013, Ministerul Sănătăţii a demarat Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, în colaborare cu clinica San Donato din Milano şi fundaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo.

Trei misiuni medicale la Spitalul Marie Curie începând cu septembrie 

În cadrul acestuia, până în prezent, la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală au avut loc trei misiuni medicale desfăşurate în lunile septembrie (23 - 26.09.2013) şi decembrie (2 - 8.12.2013 şi 9 - 13.12.2013), în care medicii şi asistenţii români aflaţi în programul de pregătire împreună cu specialiştii italieni au efectuat în total 17 operaţii pe cord la copii cu malformaţii congenitale cardiace cu vârste cuprinse între 0 şi 15 ani.

Scopul fundamental al programului l-a reprezentat creşterea capacităţii operatorii în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice prin formarea şi perfecţionarea medicilor care vor opera în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare laşi şi Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Printre obiectivele proiectului s-au numărat: efectuarea de operaţii în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie”, stagii de pregătire în Clinica San Donato din Italia, schimburi de experienţă în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Proiectul s-a adresat atât medicilor anestezişti cât şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor de ultimul an din ambele specialităţi, care vor să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi să îşi desfăşoare activitatea profesională în centrele mai sus menţionate. 

Medici specialişti, trimişi în Italia pentru formare 

Începând din luna ianuarie 2014, încă doi doctori români, un chirurg şi un cardiolog, vor fi trimişi spre formare în Italia în cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Ministerul Sănătăţii îşi propune şi pentru 2014 dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice, astfel că a inclus pentru prima dată în programele naţionale de sănătate un program de tratament prin chirurgie cardiovasculară pediatrică. Principalul obiectiv al acestui program îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu afecţiuni cardiovasculare şi reducerea incidenţei complicaţiilor şi a mortalităţii specifice prin asigurarea accesului la proceduri de diagnostic şi tratament în domeniul chirurgiei cardiovasculare.

Investiţie de 4 milioane de euro în departamentul de cardiochirurgie 

Departamentul de cardiochirurgie pediatrică al Spitalului de copii "Marie Curie" a fost amenajat şi dotat în urma unei investiţii totale de aproximativ 4.200.000 de euro, din care aproximativ 1.500.000 de euro din donaţii publice strânse de Asociaţia Inima Copiilor, aproximativ 2.300.000 de euro oferiţi de minister pentru aparatura medicală, restul sumei provenind din alte donaţii şi sponsorizări către unitatea sanitară.

Pentru începerea cât mai rapidă a activităţii operatorii la "Marie Curie", Ministerul Sănătăţii a alocat, în august, aproximativ 650.000 de euro pentru completarea echipamentelor şi a instrumentarului necesar.

Citeşte şi:

Sute de copii sunt refuzaţi de spitalul Marie Curie: unitatea are nevoie de bani pentru salvarea bebeluşilor

Asociaţia Inima Copiilor construieşte o nouă secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţii de la Marei Curie. Anual, sute de copii nu pot fi ajutaţi şi sunt refuzaţi de spital pentru că nu există spaţiu.

Dr. Alin Nicolescu, şeful secţiei de cardiologie de la „Marie Curie“: „Până la 1.000 de copii ar trebui operaţi pe inimă în România“

Dr. Alin Nicolescu explică de ce în ultimii ani a crescut uşor numărul copiilor cu malformaţii cardiace şi spune care sunt soluţiile terapeutice în prezent în România.

Primii doi copii, operaţi cu succes pe cord la Spitalul „Marie Curie“

Primele două operaţii pe cord la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucureşti au fost făcute cu succes, luni, de către o echipă de specialişti italieni, asistată de medici români aflaţi în Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite