Institutul Inimii de la Tîrgu-Mureş, fără transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de pacienţi au nevoie de o inimă nouă, dar numărul donatorilor este mic FOTO: arhivă
Sute de pacienţi au nevoie de o inimă nouă, dar numărul donatorilor este mic FOTO: arhivă

Reînfiinţat în octombrie 2013, Institutul Inimii şi-a deschis porţile pentru transplant. Doar că până acum, medicii nu au putut face nici un transplant, din cauza...donatorilor.

Pe listele de aşteptare sunt înscrise 100 de nume, dar pentru înlocuirea inimii e nevoie de donatori compatibili. După ce a obţinut reacreditarea, autorizaţiile, echipamentul şi medicamentele, specialiştii de elită aşteaptă să reintre în normal. Ultimul transplant a avut loc aici în urmă cu aproape doi ani. Reprezentanţii Institutului au declarat că aşteaptă un donator compatibil pentru cei înscrişi pe liste, iar în momentul în care acesta va apărea, medicii vor realiza transplantul.

Familiile "donatorilor" acceptă cu greu prelevarea de organe

În România, donarea de organe este încă un subiect tabu, deoarece familiile posibililor donatori nu accepta uşor prelevarea de organe. La noi în ţară legea prevede posibilitatea prelevării de organe, ţesuturi şi celule de origine umană şi transplantul acestora exclusiv în scop terapeutic şi în mod gratuit, fără foloase materiale. Comercializarea de orice fel - inclusiv „donarea contra cost” - a organelor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani. Unica instituţie abilitată să coordoneze, să supravegheze şi să aprobe activitatea de transplant este Agenţia Naţională de Transplant. 

citeşte şi:

Îndrăgostită de omul care a primit inima fratelui ei

Trei vieţi au fost salvate de femeia al cărei ficat urma să fie prelevat de echipa medicală aflată în avionul prăbuşit în Apuseni

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite