Pregătiri pentru Ziua Libertăţii Secuieşti. Autorităţile din Mureş: „Extremiştii să stea acasă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagurile negre ale "64 de comitate", din 10 martie 2014 FOTO: Ana Gajdo
Steagurile negre ale "64 de comitate", din 10 martie 2014 FOTO: Ana Gajdo

Chiar dacă liderul secuilor, Izsak Balazs, a anunţat public că nu mai este organizatorul acţiunilor dedicate aşa zisei Zile a Libertăţii Secuieşti, din 10 martie, de la Târgu Mureş acesta nu a depus un document la Primărie prin care să notifice acest lucru. Autorităţile locale şi judeţene spun că oricine are dreptul de a comemora în pace, dar că sunt pregătite pentru orice acţiune care ar avea ca şi scop tulburarea liniştii publice.

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că mâine oricine poate lua parte la manifestările avizate de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş.

„Târgu Mureşul este un oraş în care românii, maghiarii şi celelalte naţionalităţi trăiesc în bună pace şi înţelegere. Târgu Mureşul este un oraş multicultural, cred că cei care doresc să comemoreze trebuie lăsaţi să comemoreze în pace şi linişte şi în niciun fel nu este oportună intervenţia unor extremişti, din alte părţi, care să vină în Târgu Mureş să tulbure liniştea şi pacea socială (...)Pe de altă parte, sigur, noi o să fim vigilenţi, toate instituţiile statului sunt la locul lor şi dacă, aşa cum am spus, dacă, Doamne fereşte, lucrurile vor lua o altă conotaţie, instituţiile statului sunt pregătite”, a declarat prefectul.

Răspunzând unei întrebări, legate de faptul că preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc şi al Asociaţiei „Siculitas”, Izsak Balazs, a declarat public că nu-şi mai asumă organizarea acţiunii comemorative sau a „marşului secuilor”, prefectul a declarat că la Primăria Târgu Mureş nu a fost depusă oficial şi o adresă în acest sens.

„Ştiu şi eu exact cât ştiţi dumneavoastră, că domnul Izsak Balazs a declarat că nu mai doreşte să-şi asume organizarea, în conferinţă de presă. Însă dânsul a făcut o solicitare scrisă către Comisia de avizare, către Primăria Municipiului Târgu Mureş.  Dânsul nu a revenit printr-o adresă oficială în care să menţioneze faptul că nu mai este organizatorul acestui eveniment. Consider că dacă face ceva şi după aceea nu mai doreşte să-şi asume responsabilitatea organizării, trebuia să solicite în scris. Deocamdată, din punctul meu de vedere, cei care au solicitat organizarea acestor manifestări sunt responsabili de desfăşurarea acestor evenimente”, a spus prefectul Goga.


Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga

Mureş

Pe reţelele de socializare au apărut deja chemări din partea unor organizaţii cum ar fi „64 de comitate ale Ungariei Mari” (HVIM)  de a lua parte în oraşele din zona „Ţinutului Secuiesc” la acţiuni „pentru drepturi şi libertate”. După cum se arată pe pagina de Facebook a HVIM Târgu Mureş astfel de acţiuni vor avea loc la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc (judeţul Covasna), Gheorgheni, Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), dar şi „de la Londra la Istanbul”.

Lucian Goga spune că instituţiile statului sunt pregătite să intervină, dacă va fi tulburată ordinea publică. Totodată, prefectul ami spune că instituţia pe care o reprezintă nu limitează dreptul niciunui cetăţean de a participa în mod paşnic la manifestările avizate, dar în acelaşi timp le sugerează reprezentanţilor organizaţilor extremiste „să rămână acasă”.

Târgu-MureşPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite