Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO

0
Publicat:

O familie din comuna Brădești, județul Harghita, locuiește de șase ani într-o casă construită din baloți de paie. Locuința este realizată integral din materiale naturale și a stârnit admirația oamenilor.

Casă din baloți de paie Foto: Sára Ajvász
Casă din baloți de paie Foto: Sára Ajvász

Sára Ajvász, de profesie educatoare, și Koszta Ignacz, absolvent al facultății de muzică/pedagogie muzicală, au postat locuința lor pe Grupul de Facebook „Mutat la țară - viața fără ceas” cu scopul de a promova viața la țară și construirea unei casei naturale.

La scurt timp, postările lor au devenit virale, fiind apreciate și distribuite de mii de oameni. De asemenea, proiectul lor a inspirat și alte persoane, în prezent fiind ridicate mai multe case asemănătoare în împrejurimi.

Este vorba despre o superbă casă, cu aspect modern, de 170 de metri pătrați utili, construită în regie proprie, de o familie tânără, într-un an și jumătate.

Casa a fost realizată în anul 2017, în comuna Brădești (Harghita), pe un teren moștenit de la părinți. Înainte de a se apuca de proiect, Koszta, în vârstă de 38 de ani, a urmat un curs în domeniu și a studiat timp de mai mulți ani tehnologia construirii cu ajutorul baloților de paie. Toată casa este construită de Koszta, cu ajutorul familiei și prietenilor, fără sprijinul vreunei firme specializate. Doar proiectul locuinței a fost realizat de arhitect, care i-a ajutat și cu obținerea autorizației de construire.

S-au folosit 80 de tone de paie

Fundația unei asemenea locuințe este foarte importantă, fiind realizată din beton și chiar termoizolată, după care a urmat așezarea baloților de paie. În plus, terenul a fost ridicat pentru a fi evitate pe viitor posibile inundații. Familia a dat comandă de baloți de paie, făcuți special pentru construirea casei, și s-au apucat de treabă.

Au fost folosite 80 de tone de paie”, spune Sára.

Pereții casei sunt făcuți din baloți de paie și au o grosime de un metru și 40 de centimetri, înălțimea interioară fiind de trei metri.

S-a folosit o tencuială pe bază de lut. „Tencuiala de lut este un amestec de argilă, nisip, paie și apă! Amestecul acestor materiale va forma așa numita tencuială de lut, materialul cu care putem să tencuim pereții casei, dar chiar să-i și construim”, se arată pe site-ul casenaturale.ro. 

O sobă încălzește întreaga locuință

Casa are trei dormitoare, living și bucătărie, două băi și un spațiu pentru spălat rufe. Sursa de încălzire o reprezintă o sobă montată în centrul casei, în living. Locuința se încălzește foarte repede, iar căldura se menține pe o durată mare.

Soba încălzește întreaga casă Foto: Koszta Ignacz
Soba încălzește întreaga casă Foto: Koszta Ignacz

Nu avem calorifere în casă. Soba din living ajută la încălzirea întregii locuințe. Pe timp de iarnă sau vară avem în permanență 23 de grade”, spune Sára.

Sistemul de apa caldă este încorporat în sobā. „Din luna aprilie pânā în noiembrie apa calda este făcută de panouri solare”, mai spun proprietarii.

Mobila a fost recondiționată

Tot mobilierul casei este fācut din lemn recondiționat. „Nu este făcut nimic din plastic, nu este nici gresie”, adaugă Sára.

De exemplu, parchetul locuinței are 100 de ani și este făcut din lemnul scos dintr-o șură. A fost recondiționat și montat în casă. Una dintre marile pasiuni ale lui Koszta este prelucrarea lemnului vechi. Creează mobilier pentru locuințe pe care îl și vinde celor interesați.

Costul total al unei asemenea locuințe este greu de stabilit pentru că multe dintre cheltuieli au fost evitate, fiind realizate în regie proprie.

E foarte greu de spus, dar nu s-a cheltuit mai mult decât o casă obișnuită!”, spun proprietarii.

În privința rozătoarelor, aceștia susțin că este o problemă susținută doar de cei care nu au mai avut tangență cu o asemenea construcție.  În cei șase ani petrecuți în locuință nu au întâmpinat probleme cu șoriceii.

Nu au cum să intre. Totul este izolat”, spune Sára.

O altă teamă a oamenilor în privința caselor din baloți de paie o reprezintă problema incendiului.

Pentru ca focul să ardă este nevoie de aer și material inflamabil. În interiorul baloților de paie există doar cantități foarte mici de aer, de vreme ce paiele sunt comprimate foarte bine. Pereții casei din paie sunt tencuiți pe ambele părți, de obicei. Un strat de tencuială cu grosimea de 1,0-1,5 centimetri poate rezista focului pentru o jumătate de oră. Conform cerințelor UE, e timp suficient pentru evacuarea oamenilor”, conform casedinbalotidepaie.ro.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite