Casa de vis făcută din materiale naturale, independentă energetic. „Te face să te simți liber” VIDEO

0
Publicat:

Un cuplu sătul de zgomotul și de poluarea orașului a decis să își ridice în mijlocul naturii o casă cu totul aparte. Ei au folosit doar materiale prietenoase cu mediul, adică baloți de paie și tencuială din lut.

Eliza și Dragoș și-au făcut o căsuță exact așa cum visau. FOTO Captură video
Eliza și Dragoș și-au făcut o căsuță exact așa cum visau. FOTO Captură video

Cei doi au muncit ani de zile la casa pe care o visau, iar acum spun că au tot confortul necesar. Mai mult, lucru extrem de important în ziua de azi, căsuța lor este independentă energetic. Potrivit agrointel.ro, casa din baloți de paie este situată în zona Cetatea Romană din municipiul Turda, județul Cluj.

Minunata casă a doi tineri, Eliza și Dragoș, se ridică în mijlocul naturii și este o locuință cu totul aparte. Este construită din baloți de paie, cu tencuită din lut, întreaga structură fiind realizată numai din materiale naturale. Încă de la început, cei doi tineri au văzut potențialul terenului și s-au gândit să folosească rezerva de lut din zonă. Baloții de pai au fost cumpărați de la un vecin, iar lucrările la casă le-au făcut pe cont propriu”, menționează sursa citată.

Eficiența energetică a locuinței este una ridicată, cu condiția să fie acordată o atenție maximă detaliilor de construcție, subliniază cei doi proprietari. Pe de altă parte, Eliza și Dragoș au admis că o astfel de casă nu este indicată oricui, iar asta nu din cauza costurilor sau a muncii depuse, ci pentru că, spun ei: „O astfel de casă îți oferă o cu totul altă perspectivă asupra vieții. Te face să te simți liber.”

FOTO Captură video
FOTO Captură video

Moda caselor verzi ieftine

În ultimii ani, în România a pătruns moda caselor verzi, realizate din materiale prietenoase cu mediul. Case construite din lemn, lut sau din baloți de paie au apărut în toate zonele țării. În ce privește casele din baloți de paie nu doar că sunt ieftine şi accesibile oricui, dar au și  un grad ridicat de izolare termică.

Mai mult, surprinzător, aceste case au un nivel ridicat de rezistenţă la foc, așa cum au relevat anumite teste de laborator. Una dintre explicațiile date a fost că, datorită gradului mare de compresie, în interiorul baloţilor nu există aer care să faciliteze arderea, iar lutul din tencuială este de asemenea rezistent la flăcări. Un alt avantaj ar fi dat de faptul că aceste case sunt rezistente la cutremure.

Astfel de case pot porni de la 10.000 de euro, caz în care de cele mai multe ori terenul este mai scump decât materialele și manopera locuinței. Este și cazul lui Csaba şi Lili, care au investit într-un teren mic la limita dintre judeţele Mureş şi Harghita.

Potrivit site-ului Casedinbaloţidinpaie.ro, pentru fundaţie, ei au folosit pietrele şi bolovanii de pe teren, iar lemnul pentru structură a fost recuperat de la demolarea unui acoperiş din zonă. Pentru pereţi au cumpărat circa 150 de baloţi de paie, care au costat 400 de lei, în 2016, iar pentru acoperiş, au folosit în loc de ţigle sau profile metalice, stuf pe care l-au adus din Ungaria și pentru care au plătit 900 de euro. În total, costurile s-au ridicat la circa 1.800 – 2.000 de euro, în condițiile în care casa lor are circa 40 de metri pătrați și a fost ridicată din munca lui Csaba.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite