Casă făcută doar din materiale naturale, la țară. „Cel mai mare miracol este economia la energie“ FOTO

0
Publicat:

O casă realizată integral din materiale naturale, precum lemne sau baloți de paie, a stârnit admirația internauților, mai ales pentru cum arată după finalizare.

Casă naturală, construită din baloți de paie. FOTO Sára Ajvász
Casă naturală, construită din baloți de paie. FOTO Sára Ajvász

Proprietarii, o familie din Odorheiul Secuiesc (Harghita), spun că vor să popularizeze acest tip de casă, mai ales pentru că este extrem de eficientă energetic.

Oamenii se laudă că încălzesc 170 de mp cu doar 5 mc de lemn pe an, având în vedere că pereții din baloți de paie au grosimea de 1 metru și 40 de centimetri.

Scopul meu cu această postare este nu numai promovarea mutării la țară, a construirii casei naturale, ci vreau să popularizez și prelucrarea lemnului vechi, munca unui om creativ, care face orice mobilier din casă sau reînnoiește ceea ce au folosit bunicii. Locuim de 6 ani într-o casă construită din baloți mari de paie, unic în împrejurime. Partenerul meu a studiat timp de 2 ani technologia construirii din baloți de paie. Cu propriile mâini, din 80 de tone paie și cu ajutorul rudelor, prietenilor, casa a fost construită timp de un an și jumătate. Cel mai mare miracol în zilele de astăzi cred că este economia de energie a casei. Încălzim 170 metru pătrați cu numai 5 metri de lemn la un an”, se laudă proprietara casei, Sára Ajvász, pe grupul de Facebook Mutat la țară - Viața fără ceas.

Înaltimea interioară a cosntrucției este de 3 metri, iar pereții din baloți de paie au grosimea de 1 metru și 40 de centimetri.

Încălzim toată casă cu sobă monumentală din centrul livingului, în timpul iernii soarele de jos strălucește până la peretele comun. Totuși, vara, soarele nu intră din cauza umbririi. Sistemul de apă caldă este încorporat în sobă. Din luna aprilie până în noiembrie, apa caldă este făcută de panouri solare. Nu este făcut nimic din plastic, nu este nici gresie. Interiorul casei păstrează valori, tot mobilierul casei, lămpile sunt fācute din lemn vechi sau sunt mobiliere reînnoite. Avem și o pagină, Famivelo, pe care sunt date mai multe detalii, cât și produsele pe care le-a creat acest om creativ”, a mai precizat Sára Ajvász.

Reacțiile internauților nu au întârziat să apară, iar unii s-au arătat de-a dreptul încântați.

Asemenea bijuterie de casă, facută 100% manual, din baloți de paie, eu nu am mai văzut. E ceva fără cuvinte. Visul meu este ca asociația să aibă sediul într-o zonă rurală și după moartea mea să devină școală în sat, printr-o donație făcută autorităților”, a scris o târgovișteancă, administratora unei asociații caritabile.

Daaaaa, mult hulitul chirpici din care strămoșii își construiau casele era de zeci de ori mai bun decât "cavourile" astea din beton sau bolțari. În plus, casa, dacă rămânea părăsită, intra pur și simplu în pământ. Felicitări, sunteți un exemplu”, le-a transmis o altă internaută.

Minunată! La țara mea, într-o comună din Muntenia, unde a copilărit tatăl meu, sunt multe case construite din paie (nu baloți), însă nu cu pereți așa groși. Într-adevăr sunt foarte călduroase iarna și răcoroase vara. Să vă bucurați de toate sănătoși”, a spus altcineva. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite