Metoda „Accidentul” face noi victime. Trei bărbaţi arestați preventiv: prejudiciu de zeci de mii de euro

0
Publicat:

Judecătoria Târgu Mureş a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru trei bărbaţi din judeţul Gorj, în recentul dosar de înşelăciune prin metoda Accidentul, cu un prejudiciu de peste 30.000 de euro şi zeci de grame de bijuterii din aur, potrivit Agerpres.

Arestat. FOTO Shutterstock
Arestat. FOTO Shutterstock

Faţă de femeia de 43 de ani, din judeţul Vrancea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Circumstanţe agravante

Instanța a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş şi a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru complicitate la înşelăciune în dauna a două persoane şi pentru tentativă de înşelăciune a altor două persoane.

Cu privire la cei trei inculpaţi, instanţa a reţinut circumstanţe agravante, care prevăd săvârşirea infracţiunii „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze".

Judecătoria Târgu Mureş a respins ca neîntemeiate cererile formulate de către inculpaţi, prin intermediul apărătorilor lor, de respingere a propunerii de arestare preventivă, respectiv de luare a unei măsuri preventive mai blânde, şi anume cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.

Decizia instanței nu este definitivă, cei trei putând formula contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţarea încheierii.

Prejudiciu de peste 30.000 de euro şi zeci de grame de bijuterii din aur

Amintim că poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Mureş au reţinut patru persoane, respectiv trei bărbaţi, cu vârste între 22 şi 24 de ani, din judeţul Gorj, şi o femeie, de 43 de ani, din judeţul Vrancea, în urma percheziţiilor efectuate în dosarul de înşelăciune prin metoda „accidentul", cu un prejudiciu de peste 30.000 de euro şi zeci de grame de bijuterii din aur.

În urma celor nouă mandate de percheziţie domiciliară, efectuate la data de 9 august, de poliţiştii din Mureş, în Bucureşti şi în judeţele Gorj, Vrancea şi Botoşani, în vederea destructurării unei grupări infracţionale bănuite de comiterea mai multor fapte de înşelăciune prin metoda 'accidentul', au fost descoperite şi ridicate mai multe telefoane mobile, cartele telefonice, sume de bani, o armă de tip airsoft şi bijuterii din aur. De asemenea, poliţiştii au descoperit un recipient cu conţinut susceptibil de a avea efect psihoactiv, acesta fiind ridicat şi predat structurilor de combatere a criminalităţii organizate, în vederea continuării cercetărilor. Şapte mandate de aducere au fost puse în aplicare în cadrul activităţilor. În baza probatoriului administrat, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Mureş au dispus, în cursul serii de 9 august, reţinerea a patru persoane, respectiv trei bărbaţi, cu vârste între 22 şi 24 de ani, din judeţul Gorj, şi o femeie, de 43 de ani, din judeţul Vrancea", a anunţat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş.

Cei în cauză au fost conduşi sub escortă şi predaţi Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Mureş, iar, în cursul zilei urmează să fie prezentaţi magistraţilor, pentru luarea altor măsuri preventive.

Una dintre persoanele faţă de care sunt efectuate cercetări se află în prezent în stare privativă de libertate, într-o altă cauză penală.

 Cum au reușit să păcălească mai multe persoane

Din cercetări, a reieşit că, de la începutul lunii iunie 2023 şi până în prezent, cei bănuiţi ar fi apelat telefonic mai multe persoane din ţară şi s-ar fi recomandat a fi cadre medicale sau membrii de familie ai celor apelaţi, în unele conversaţii apelând şi la disimularea vocii.

„Profitând de vulnerabilitatea persoanelor vătămate cauzată de vârsta înaintate şi sub pretextul că membrii de familie ai acestora ar fi implicaţi în accidente rutiere grave, pentru care este necesară intervenţia medicală de urgenţă şi sume de bani consistente, cei în cauză ar fi determinat persoanele apelate să le ofere bani sau bijuterii de valoare", se arată în comunicatul IPJ Mureş.

Se recomandau ca fiind reprezentanţi ai unităţilor medicale

După obţinerea încrederii şi datelor referitoare la adresele de domiciliu ale persoanelor apelate, acestea ar fi fost transmise unor complici. Aceștia din urmă se deplasau la locuinţele persoanelor vătămate, se recomandau ca fiind reprezentanţi ai unităţilor medicale şi colectau sumele de bani sau celelalte bunuri de valoare.

„În acest fel, cei în cauză ar fi reuşit să obţină peste 30.000 de euro şi zeci de grame de bijuterii din aur de la victime. Cercetările sunt continuate, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş", au precizat reprezentanţii IPJ Mureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, iar documentarea activităţii infracţionale a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Târgu Mureş.

La percheziţii au participat poliţiştii serviciilor de investigaţii criminale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor de poliţie judeţene Gorj, Vrancea şi Botoşani

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite