Harghita: 350 de persoane, inclusiv ministrul ungar al Justiției, la comemorarea secuilor ucişi în 1764

0
0

Aproximativ 350 de persoane au participat sâmbătă, în localitatea harghiteană Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece, potrivit Agerpres.

Ministrul ungar al Justiției a luat parte la comemorare. FOTO Facebook Varga Judit
Ministrul ungar al Justiției a luat parte la comemorare. FOTO Facebook Varga Judit

În zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldaţi austrieci au înconjurat satul Siculeni, iar două tunuri au deschis focul asupra localităţii.

Ulterior, soldaţii au intrat în satul bombardat şi i-au măcelărit pe toţi cei care le-au ieşit în cale, inclusiv femei şi copii. Cifrele oficiale ale vremii estimează la 200 numărul morţilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifră mai mare, susţinând că e vorba probabil de cel puţin 400 de victime. Pe locul măcelului a fost ridicat un monument în memoria celor masacraţi.

Comemorare la monumentul „Siculicidium”

Ca în fiecare an, evenimentul de comemorare a început la biserica din localitate, unde a avut loc o slujbă de pomenire,. Participanţii s-au adunat apoi la monumentul "Siculicidium", ridicat în memoria celor ucişi, unde s-au ţinut discursuri şi au fost depuse coroane de flori.

Pe lângă ministrul Justiţiei de la Budapesta, Varga Judit, la comemorare au luat parte autorităţi locale şi judeţene din Harghita şi Covasna, parlamentari UDMR, reprezentanţi ai altor organizaţii ale maghiarilor etc.

Potrivit ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, evenimentele din 1764,  încă trezesc sentimente foarte puternice.

„Noi totdeauna trebuie să ne apărăm acel drept ca în problemele care determină soarta naţiunii noastre noi să spunem ultimul cuvânt. Lupta noastră pentru libertate, lupta seculară, astfel devine palpabilă şi în provocările actuale europene", a arătat Varga Judit, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Cel mai important este ca dumneavoastră să vă puteţi păstra identitatea maghiară

Oficialul de la Budapesta a spus că pentru Guvernul Ungariei, cel mai important este ca secuii să-şi poată păstra identitatea.

Deşi ne despart 670 de kilometri şi aici pot spune doar că, pentru noi, pentru Guvernul Ungariei, cel mai important este ca dumneavoastră să vă puteţi păstra identitatea maghiară, îmbogăţindu-vă, astfel, comunitatea, care este o comoară valoroasă pentru toată Europa şi pentru maghiarii din toată lumea este o mândrie. (...) Dumneavoastră trebuie să păstraţi cultura, tradiţiile şi să asiguraţi viitorul maghiar al Ardealului. Nu este o sarcină uşoară, dar Dumnezeu, în luptele cele mai grele, trimite cei mai buni războinici", a spus Varga Judit, potrivit Agerpres.

Varga Judit,a amintit şi de sprijinul oferit de Guvernul Ungariei pentru maghiarii din România, respectiv susţinerea sistemului de învăţământ din Ardeal, sprijinul acordat bisericilor, dezvoltării sportului, dar şi ajutorarea antreprenorilor din zonă şi cooperarea existentă între administraţiile locale din zonă şi cele din Ungaria.

„Să transmiteţi recunoştinţa şi mulţumirea secuilor”

La eveniment a participat şi ministrul Mediului din România, Tanczos Barna, care a mulţumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul oferit maghiarilor de dincolo de graniţe.

"Vă rog, doamna ministru, să transmiteţi recunoştinţa şi mulţumirea secuilor şi să spuneţi în Ungaria că noi credem că naţiunea e una şi nu numai cred, ci fac oamenii de aici ceva ca naţiunea maghiară să fie unică", a spus Tanczos Barna.

Tanczos Barna a vorbit și de pericolul naţionalismului extremist, susţinând că "sunt grupuri extremiste care se consolidează, se înfiinţează grupuri şi partide şi devin din ce în ce mai puternice".

Totodată, ministrul Mediului a adus în atenţie şi fenomenul fake news-ului, dar şi provocările generate de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de faptul zeci de mii de oameni migrează în căutarea unei vieţi mai bune.

Târgu-Mureş


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri