Secuii cer autonomie pentru Ţinutul Secuiesc. Peste 4.000 de persoane au participat, la Târgu-Mureş, la un marş cu petarde, lozinci şi îmbrânceli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu-Mureş, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Mitingul a degenerat, iar participanţii au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci pro-autonomie. Unii dintre manifesatanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Peste 4.000 de maghiari s-au adunat la Târgu-Mureş, luni, la ora 17.00, pentru a marca Ziua Libertăţii Secuilor Martiri, dar şi pentru a cere autonomie teritorială şi libertate de exprimare.

Printre participanţi s-au numărat preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, cel al PPMT, Toro Tibor, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum şi primarii din Sfântu Gheorghe şi din Miercurea Ciuc, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita.

De asemenea, la manifestaţie au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor 64 de Comitate, Garda Maghiară  dar şi reprezentanţi ai Cataluniei, ai Poloniei şi ai Turciei.

Reprezentantul Cataluniei a ţinut un discurs pe care l-a început strigând: "Autonomia" .

La monument au fost arborate steagurile Uniunii Europene, României, Ungariei, cel secuiesc şi cel al Cataluniei. Participanţii au purtat mai multe pancarte inscripţionate în limba română, maghiară şi engleză cu mesaje "Autonomia Ţinutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918", "Vrei autostrăzi? Alege autonomia", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă", "Transilvanie liberă, ţinut secuiesc autonom".

La finalul manifestaţiei, preşedintele CNS, Izsak Balazs, a citit un manifest: „Autonomia teritorială a Ţintului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea Româniai, nici interesele locuitorilor români din regiune şi nici Constituţia României. Solicităm ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, vrem garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, cerem autorităţilor române să înceteze lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea secuilor şi maghiarilor. Guvernul trebuie să înceapă dialogul referitor la statutul Ţinutului Secuiesc“.

După mitingul de la Monumentul Secuilor Martiri, participanţii s-au deplasat însoţiţi de jandarmi la Prefectură, pentru a depune un manifest. Pe traseu, oamenii au devenit agitaţi şi au aruncat cu petarde şi s-au îmbrâncit. Câţiva dintre ei au lovit în jandarmi şi au blocat circulaţia în centrul oraşului.

Organizatorii evenimentului nu au primit undă verde pentru marşul de protest. Autorităţile au aprobat doar ceremonia de comemorare, care a început la ora 17.00, la Monumentul Secuilor Martiri.

Participanţii au depus la Prefectură un manifest dedicat Zilei Libertaţii Secuieşti. În document, secuii solicită autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc. Mai mult, se menţionează că Romania nu îşi respectă angajamentele cuprinse în Convenţia-Cadru Pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, iar autorităţile de la Târgu-Mureş încearcă să limiteze libertatea de opinie şi de întrunire.

De asemenea, mii de persoane au manifestat în cursul zilei de luni, la Piaţa Eroilor din Budapesta, în favoarea Ţinutului Secuiesc, organizatorii solicitând Guvernului României să demareze negocieri în acest sens.

Citeşte şi:

Marşul secuilor nu va avea loc! Magistraţii au respins cererea pentru organizarea lui la Tîrgu-Mureş

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite