Transalpina va fi în sfârșit modernizată. Lucrările pe cel mai înalt drum din România vor reluate după ani de procese FOTO

0
Publicat:

Lucrările de modernizare a celui mai înalt drum din țară, Transalpina, vor fi reluate după ce șoseaua a fost preluată de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după mai mulți ani de procese.

Transalpina este unul dintre cele mai frumoase drumuri din România Foto: Arhivă Adevărul
Transalpina este unul dintre cele mai frumoase drumuri din România Foto: Arhivă Adevărul

CNAIR va face o expertiză tehnică pentru Drumul Național 67 C, denumit și Transalpina, cel mai înalt drum din țară. 

Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRPD) Craiova, a spus că se va efectua o expertiză, după care se vor realiza restul lucrărilor rămase de executat.

„Transalpina a fost un drum aflat într-un litigiu mai mulți ani. Lucrările nu au fost vreodată finalizate, având regim de drum în lucru. La intrarea în insolvență a companiei care a început lucrările de reabilitare a DN 67 C, lucrările au fost sistate și Compania de Drumuri s-a judecat cu firma de insolvență, drumul a revenit în patrimoniul nostru și putem face lucrări de intervenție”, a explicat Cristi Tudor.

Potrivit directorului, vor fi scoase la licitație analiza și verificarea drumului, pentru a continua proiectul de investiție.

„Este vorba despre o expertiză tehnică, ce se va face pe tot tronsonul Drumului Național 67 C. Se vor verifica lucrările efectuate până acum și se va stabili ce lucrări mai trebuie făcute“, a mai spus Tudor.

CNAIR a câștigat procesul cu fostul constructor și a preluat drumul în patrimoniu.

Lucrările de modernizare a celui mai înalt drum din țară au început în anul 2008 și au fost stopate în 2012, după o serie de probleme ale societății Romstrade a omului de afaceri Nelu Iordache, care a fost condamnat, în anul 2021, la șase ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat, alături de foşti şefi de la CNADNR Craiova, de nereguli în atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina. 

Societatea acestuia a intrat în insolvență, după care lichidatorul nu a vrut să renunțe la contractele pe care le avea în derulare. 

Motocicliștii străini sunt atrași de cel mai înalt drum din țară

O porțiune de câteva sute de metri din Transalpina, după lacul Oașa, nu este asfaltată. În plus, mai există porțiuni pe care se circulă cu dificultate din cauza îngustării drumului.

Transalpina este unul dintre cele mai importante drumuri turistice din România, alături de Transfăgărășan. Are o lungime totală de aproximativ 150 de kilometri. Drumul pornește din localitatea gorjeană Bengești Ciocadia și ajunge în orașul Sebeș, din județul Alba. Traversează munții Parâng și ajunge la o înălțime de 2.145 de metri, în pasul Urdele.

Este preferat de turiști datorită peisajelor de vis pe care aceștia le pot vedea, precum și datorită atracțiilor de pe traseu: zona Rânca, stâna Ștefanu, lacul Oașa și alte zone deosebit de frumoase.

În special, motocicliștii străini sunt îndrăgostiți de cel mai înalt drum din România.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite