Un lăutar din Gorj a fost distins cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler“ VIDEO

0
Publicat:

Solistul de muzică populară Ion Ghițulescu, fostul director artistic al Ansamblului folcloric „Doina Gorjului“ a fost distins cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler“, categoria B Muzică.

Ion Ghițulescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler Foto: Facebook/Ion Ghițulescu
Ion Ghițulescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler Foto: Facebook/Ion Ghițulescu

Distincția i-a fost conferită prin Decretul nr. 58 din 15 ianuarie 2024 al Președintelui României. Acordarea acestui titlu s-a făcut cu ocazia Zilei Culturii Naționale, „în semn de apreciere pentru îndelungata sa contribuție la popularizarea cântecului tradițional lăutăresc și păstrarea vie a valorilor muzicii populare românești“, se menționează Decret.

Ion Ghițulescu este un apreciat solist vocal și fost director artistic al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“. Acesta s-a remarcat în special prin cântecele lăutărești. 

„Merită această distincție“

Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului“, a spus că distincția este o răsplată după o viață dedicată muzicii: „Este o răsplată după o viață de cântec și pentru talentul lui inconfundabil. Își merită această distincție. Este și pentru noi o mândrie, pentru că vârful carierei sale artistic l-a atins cât timp a fost la «Doina Gorjului». Este în continuare un colaborator al ansamblului nostru“.

„S-a născut în județul Buzău“

„Interpretul şi directorul artistic Ion Ghiţulescu s-a născut în judeţul Buzău, lângă Râmnicu-Sărat, în satul Homeşti, comuna Grebănu, la 25 mai 1949. La 10 ani câştigă prima competiţie de interpretare regională, la 15 ani, acompaniat de „Doina Argeşului“, este laureat al concursului „Debuturi piteştene“, câştigă premiul I pe ţară la „Cântarea României“, secţiunea „romanţe“, se consacră ca interpret la „Doruleţul“ – Buzău (1971-1975) şi „Doina Vrancei“ – Focşani (1975-1979), iar din 1979 devine solist la unul dintre cele mai bune ansambluri din România, „Doina Gorjului“, din Târgu-Jiu“, potrivit publicației Lumea Satului.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite