Sfaturile veterinarilor în privinţa sacrificării porcilor. Cum putem depista dacă animalele sunt bolnave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sacrificarea porcului de Crăciun este o adevărată sărbătoare în familiile românilor
Sacrificarea porcului de Crăciun este o adevărată sărbătoare în familiile românilor

O mare parte dintre români păstrează tradiţia Ignatului, a sacrificării porcului de Crăciun. Medicii veterinari au o serie  de recomandări, pentru a evita producerea de toxiinfecţii alimentare sau a contactării altor boli.

Efectuarea examenului trichineloscopic trebuie să se facă înainte de a prepara şi consuma carnea de porc. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar- veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

„Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea şi produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate! Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.“, sunt recomandările făcute de către medicii veterinari din judeţul Gorj. 

Când trebuie anunţat imediat medicul veterinar

Medicul veterinar trebuie anunţat imediat de către proprietarul animalului dacă, înainte de sacrificare, se constată apariţia unor modificări ale stării de sănătate a animalului sau, dacă după sacrificare, se depistează unele modificări ale organelor interne: splina mult mărită, de culoare roşie sau neagră, ficatul mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor şi seroaselor), acumulări de lichide în cavităţi.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat şi înregistrat“, arată directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Porcul transportat fără acte este confiscat şi ucis

Carne de porc şi produse sau preparate obţinute din aceasta trebuie achiziţionate numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar. 

„În cazul în care cetăţenii doresc să le achiziţioneze din cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi“, a prezentat Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj. 

De asemenea, cetăţenii care cumpără porcul în viu pentru a-l sacrifica ulterior trebuie să obţină în prealabil un document eliberat de medicul veterinar din zonă, care atestă că animalul este clinic sănătos. În cazul în care este prins în trafic de oamenii legii fără documente, cumpărătorul rămâne fără porcul achiziţionat, care este confiscat şi ucis.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite