Cum ajung bătrânii victimele hoţilor şi tâlharilor. Sfaturile poliţiştilor pentru a evita să fiţi jefuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea de sănătate adesea precară, diminuarea simţurilor, deplasarea cu dificultate,  uşurinţa cu care stabilesc relaţii de comunicare cu persoane necunoscute, faptul că locuiesc de multe ori singuri şi obiceiul de a-şi ţine economiile acasă, în locuri uşor de intuit, reprezintă  aspecte care fac din bătrâni victimele preferate ale hoţilor şi escrocilor.

Fie că sunt bărbaţi sau femei, că acţionează singuri sau „în echipă”, infractorii cunosc interesul vârstnicilor pentru produsele la preţuri avantajoase ori cele oferite drept cadou sau pomană şi se folosesc de acest lucru pentru a-i convinge să le permită accesul în casă. Ulterior, profită de neatenţia proprietarului sau de lipsa acestuia din încăpere pentru a sustrage bani ori diferite obiecte.

”Vârstnicii reprezintă un grup ţintă pe care poliţiştii brăileni îl au în vedere în mod deosebit în cadrul demersurilor derulate pe linia prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, precum furturile, tâlhăriile ori înşelăciunile”, a declarat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

În ceea ce priveşte furturile din locuinţe produse prin câştigarea încrederii victimei, poliţiştii le recomandă persoanelor în vârstă să nu permită accesul necunoscuţilor în casă, oricât de tentante ar fi ofertele prezentate de aceştia, şi să ţină cont de faptul că marile magazine îşi popularizează promoţiile prin intermediul cataloagelor disponibile în spaţiile comerciale sau oferite de distribuitorii ambulanţi ori pe site-urile de pe internet, nicidecum prin prezentarea produselor la domiciliul clientului.

Mai mult decât atât, este important de ştiut faptul că de la un furt se poate ajunge foarte uşor la tâlhărie. Este suficient ca autorul să fie surprins în timpul săvârşirii furtului şi, pentru a păstra bunul sustras sau pentru a se apăra, acesta să devină violent, iar rănile pe care le provoacă victimei să o marcheze pentru tot restul vieţii.

În perioada sărbătorilor de iarnă, un risc suplimentar vine din partea răufăcătorilor deghizaţi în colindători, care odată intraţi în locuinţe, pot sustrage diferite bunuri.  De aceea, pentru a evita astfel de situaţii neplăcute, poliţiştii recomandă o sporire a măsurilor de precauţie, cu accent pe asigurarea uşilor şi a porţilor, instruirea vârstnicilor pentru a nu primi în casă necunoscuţi şi supravegherea permanentă a colindătorilor. De asemenea, este bine ca darurile pregătite pentru a fi oferite urătorilor să fie puse la îndemână şi să nu fie lăsate la vedere bunuri de valoare, care i-ar putea tenta.

Pentru ca sărbătorile care se apropie să nu fie umbrite de evenimente neplăcute,  poliţiştii brăileni reamintesc o serie de măsuri de precauţie care trebuie avute în vedere pentru siguranţa locuinţelor:

-să nu permită accesul în casă sau în curte persoanelor necunoscute care pretind că sunt reprezentanţi ai unor firme ori magazine şi vor să le ofere diferite premii ori cadouri sau să le vândă produse la preţuri de nerefuzat, mai ales când sunt singuri acasă;

-dacă au primit în casă persoane despre care nu ştiu prea multe lucruri, să nu le permită accesul în toate încăperile locuinţei, să nu deschidă sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţin lucrurile de valoare în prezenţa acestora şi să nu părăsească pentru niciun motiv camera în care le-au invitat;

-să nu ţină în casă sume de bani sau bunuri de valoare; acestea trebuie păstrate în depozite bancare. Dacă, totuşi, aleg să le păstreze în locuinţă, să le ţină într-un loc sigur, prevăzut cu sistem de încuiere, şi nu în şifonier, acesta fiind primul loc în care caută hoţii;

-să nu vorbească cu persoane din afara familiei despre banii sau obiectele scumpe pe care le au acasă şi să nu posteze pe site-urile de socializare imagini cu astfel de bunuri;

-să evite depozitarea la vedere, în curte, pe balcon sau în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-au achiziţionat, întrucât acestea ar putea atrage atenţia hoţilor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite