Recepţia Porţii Sărutului a fost semnată cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată Poarta Sărutului, după ce a fost restaurată
Aşa arată Poarta Sărutului, după ce a fost restaurată

Recepţia lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului, lucrare de artă renumită în toată lumea, a fost semnată, până la urmă, cu toate că, proiectantul Dorin Dănilă, un reputat specialist s-a opus.

În ciuda scandalului privind recepţionarea lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului, procesul de verbal de recepţie a fost semnat de reprezentanţii Institului Naţional al Patrimoniului. Addina Andriţoiu, director al Centrului de Cultură Constantin Brâncuşi, a spus că recepţia a fost semnată: „Nu era obligatorie semnătura domnului Dănilă. Este mai mult o părere consultativă". 

Dorin Dănilă, cel care a întocmit proiect de restaurare, a spsu că nu a fost consultatabsolt deloc, deşi era obligatoriu acest lucru, şi s-au făcut nereguli în privinţa executării lucrărilor de restaurare: „Nu am fost anunţat atunci când au început lucrările de executare, deşi acest lucru era absolut obligatoriu. S-au făcut o serie de nereguli. Au fost folosiţi arhitecţi, care au vrut şi nu restauratori în piatră, aşa cum ar fi trebuit"

Conducerea INP va face o plângere penală împotriva lui Dănilă

Potrivit unui comunicat, Institutul Naţional al Patrimoniului a recepţionat lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la „Poarta Sărutului", element component al Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu Jiu. Suma alocată de Institutul Naţional al Patrimoniului pentru efectuarea acestor lucrări este de 371.656,44 lei. „Proiectarea lucrărilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost făcută de dl. Dorin Dănilă si finanţată de comunitatea locală. În vederea desemnării executantului lucrărilor de restaurare, Institutul Naţional al Patrimoniului a respectat toate procedurile cerute de legislaţia care reglementează achiziţiile publice. În acest sens, Institutul Naţional al Patrimoniului a solicitat oferte de la cel puţin cinci companii specializate în lucrări de restaurare din piatră.

Faţă de acuzaţiile aduse de dl. Dănilă, dl Alexandru Muraru, Director General al Institutului National al Patrimoniului a declarat: "Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituţie respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obţinerii încredinţării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii şi a angajaţilor Institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate. El este unul dintre principalii vinovaţi care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Dănilă fiind şeful de lucrări de la acea vreme). Institutul Naţional al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomnia public instituţia şi a celui care a încercat obţinerea unor lucrări prin încălcarea legii. "

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite