Ponta a decis ca o comisie formată din specialişti internaţionali să verifice restaurarea de la Poarta Sărutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de restaurare vor fi verificate de specialişti străini
Lucrările de restaurare vor fi verificate de specialişti străini

Prim-ministrul Victor Ponta a decis numirea unei comisii formate din specialişti internaţionali care să verifice calitatea restaurării de la Poarta Sărutului.

Premierul Victor Ponta a fost prezent astăzi la Târgu Jiu pentru a participa la manifestările dedicate aniversării a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi. Primul ministru a precizat că va numi o comisie de specialişti internaţionali care să verifice calitatea lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului: „Dacă au lucrările au fost realizate în mod necorespunzător, banii vor fi recuperaţi de la cei responsabili". Tot astăzi s-a semnat şi dosarul pregătit pentru includerea Ansamblului monumental în patrimoniul UNESCO. Restaurarea a fost contestată de Dorin Dănilă, cel care a realizat proiectul. 

„Mă aşteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică!“, a spus premierul, acesta având o discuţie faţă în faţă cu şeful Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Moraru, fiind prezent şi primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, dar şi secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Moroianu.

„Eu le ştiu pe toate astea de aici, ne ştim atât de bine, că suntem acasă aici. O să facem o comisie, o plăteşte Guvernul, făcută din profesori, din România, din Franţa, găsim nişte specialişti care or să vină şi o să vadă. Dacă e cineva care a greşit că a făcut fără autorizaţii sau nu a făcut bine sigur că îi tragem la răspundere, dar, dacă nu a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat“, a spus Ponta în timpul discuţiilor.

Premierul a menţionat că doreşte experţi în comisia respectivă care să nu fie angajaţi ai Ministerului Culturii, precizând că doreşte o opinie cât mai obiectivă din partea acestora.

Ponta: „Eu am încredere în experţii independenţi“

„Deci eu aşa fac, plătesc eu nişte experţi independenţi, care bănuiesc eu că după aia o să-i certaţi şi pe ăia, indiferent ce or să spună. Eu o să am încredere în cei independenţi. A greşit cineva plăteşte, nu a greşit nimeni, nu mai facem scandal la anul şi facem şi Coloana la anul!“, a spus Ponta.

„Plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu Ministerul sau cu ceilalţi. O să vină încoace, o să evalueze şi dacă s-a făcut prost luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie nu am, că aşa nu suntem specialişti şi să ne dăm noi cu părerea…sincer, nu suntem specialişti“, a mai declarat Victor Ponta.

Alexandru Moraru, şeful Institutului Naţional al Patrimoniului, finanţatorul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, i-a prezentat lui Ponta procesul-verbal de recepţie finală a lucrărilor respective, proces pe care însă proiectantul Dorin Dănilă a declarat, joi, că nu-l va semna întrucât nu este de acord cu modul în care s-a făcut restaurarea şi cu felul în care arată în prezent opera lui Brâncuşi.

Pe aceeaşi temă

Poarta Sărutului s-a îngălbenit după restaurare. Opera lui Brâncuşi a fost spălată rudimentar, cu furtunul, ca la spălătoria auto

Recepţia Porţii Sărutului a fost semnată cu scandal

Scandal la recepţia lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite