Poarta Sărutului s-a îngălbenit după restaurare. Opera lui Brâncuşi a fost spălată rudimentar, cu furtunul, ca la spălătoria auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta este acum galbena (foto stânga), deşi trecută arăta altfel (foto dreapta)
Poarta este acum galbena (foto stânga), deşi trecută arăta altfel (foto dreapta)

Poarta Sărutului, renumita operă a lui Constantin Brâncuşi aflată în Parcul Central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după realizarea lucrărilor de restaurare. Mai mult, capodopera lui Brâncuşi a fost peticită, iar diferenţele de nuanţă sunt evidente.

Recepţia lucrărilor de restaurare s-a făcut vineri, de către o comisiei a Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), la finalul unui întreg scandal, după ce Dorin Dănilă, cel care a întocmit proiectul de restaurare, a refuzat să semneze procesul verbal. Acesta este specialistul care a realizat proiectul de restaurare şi al Coloanei Infinitului.

Dorin Dănilă spune că opera s-a îngălbenit din cauză că a fost spălată cu apă cu presiune, la fel ca la spălătoriile auto: „Spălarea Porţii a fost o aberaţie, ceva inadmisibil. Nu există un proiect în care să spună că opera poate fi spălată cu pompa de presiune. Nu există aşa ceva. Din cauza asta, Poarta este acum galbenă, pentru că adaosul imens de apă care a fost făcut cu presiune a dizolvat sărurile de fier şi oxizii şi s-a îngălbenit. Poarta a devenit galbenă“.

Fără specialişti în domeniu

Dorin Dănilă a precizat că nu a fost consultat cu privire la realizarea restaurării şi nici măcar nu a fost anunţat de începerea lucrărilor. Mai mult decât atât, la lucrări au participat oamenii fără specializare în domeniu: „Eu nu am aflat că s-a început lucrarea. În mod normal, trebuia să fiu chemat la licitaţie. Acum mă presează pe mine să semnez imediat, fără să văd, nişte lucruri că s-au respectat. Eu nu am semnat recepţia. Aceste lucrări atrag foarte mulţi oameni neaveniţi, care în viaţa lor nu au făcut asemenea lucrări, de asemenea anvergură, dar se bagă. Pentru această lucrare ar fi trebuit să fie specialişti în domeniu. Eu bine aflu că aici s-au băgat nişte arhitecţi ca să-şi lege şi ei numele de această lucrare. Nu are legătură arhitectura de restaurarea în piatră“.

Lucrări de 18.000 de lei

Proiectul de restaurare a fost plătit de Primăria Târgu Jiu. Suma achitate de municipalitate a fost de aproximativ 18.000 de lei. Execuţia lucrării de restaurare a costat 370.000 de lei şi a fost realizată de societatea Grup Corint din Alba Iulia. Banii au fost asiguraţi de INP. restaurarea a constat, în primul rând, în înlocuirea unei table de plumb pusă pe partea superioară a Porţii pentru  a o proteja, care se fisurase.

INP ameninţă cu plângerea penală

Faţă de acuzaţiile aduse de dl. Dănilă, dl Alexandru Muraru, Director General al Institutului National al Patrimoniului a declarat: "Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituţie respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obţinerii încredinţării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii şi a angajaţilor Institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate. El este unul dintre principalii vinovaţi care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Dănilă fiind şeful de lucrări de la acea vreme). Institutul Naţional al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomnia public instituţia şi a celui care a încercat obţinerea unor lucrări prin încălcarea legii."

Scandalul are loc înainte de sărbătorirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental «Calea Eroilor» realizat de Brâncuşi la Târgu Jiu. La manifestări şi-a anunţat prezenţa şi primul ministru Victor Ponta, care ar putea fi motivul încheierii rapide a recepţiei, chiar şi fără acordul proiectantului.

CITIŢI ŞI:

Imagini cu Brâncuşi sculptând Coloana Infinitului

Scandal la recepţia lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite