Licitație pentru o nouă autostradă a României. Va fi construită în sudul țării. Ce județe va traversa

0
Publicat:

Ministerul Transporturilor va scoate la licitație, în câteva săptămâni, tronsonul de autostradă Craiova-Filiași, care va continua apoi cu Drumul Expres până la Târgu Jiu.

Licitația pentru drumul expres Târgu Jiu - Filiași va fi lansată în vară Foto: Gds.ro
Licitația pentru drumul expres Târgu Jiu - Filiași va fi lansată în vară Foto: Gds.ro

Informația a fost prezentată de către Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Din discuțiile avute cu domnul ministru Sorin Grindeanu (n.r. - ministrul Transporturilor) în aproximativ două săptămâni de zile va fi lansat primul pachet: sectorul de autostradă Filiași - Craiova. Urmează ca imediat să fie scos la licitație și pachetul de drum expres Gorj. Se va scoate la licitație proiectare și execuție. Proiectarea va dura foarte puțin, pentru că documentația sau studiul de fezabilitate este la nivel de detaliu, astfel încât partea de proiectare este mult mai ușoară“, a spus Cosmin Popescu.

„Este un proiect important pentru regiunea noastră“

Președintele Consiliului Județean Gorj a precizat că procedurile de expropriere vor începe imediat ce va demara licitația.

De la momentul publicării în SICAP a procedurilor de licitație va începe și procesul de expropriere a terenurilor pe care drumul expres și autostrada vor trecere. Exproprierea nu va fi de mare durată pentru că executarea drumului expres nu implică demolarea de imobile. Este vorba doar de terenuri intravilane sau extravilane, terenuri care au fost identificate de fiecare unitate administrativ teritorială le-a identificat. În situația în care anumiți proprietari de terenuri vor fi nemulțumiți de despăgubirile stabilite se pot adresa instanței de judecată“, a declarat Popescu.

Președintele Consiliului Județean Gorj a spus că este un proiect important pentru regiunea Olteniei, pentru că face legătura cu aeroportul Craiova.

Cât va costa autostrada și drumul expres

Construcția autostrăzii Craiova – Filiași, care se continuă cu Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu, va costa 16,5 miliarde de lei, iar lucrările vor dura 30 de luni pentru un total de 110 kilometri, potrivit unei hotărâri de Guvern inițiată de ministerul Transporturilor.

Autostrada Craiova - Filiași va avea 51,4 kilometri, iar drumul expres - 58,6 kilometri. Finanțarea proiectului va fi asigurată din fonduri europene, Programul Operațional Transport 2021 – 2027 și de la bugetul de stat.

Proiectul de autostradă și drum expres au primit acordul de mediu la sfârșitul anului 2023.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite