FOTO Românul care a renunţat la o carieră în IT pentru a se dedica fotografiei. Acum promovează România în ţările din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Marin, originar din Târgu Jiu, este unul dintre românii care pun umărul la schimbarea imaginii ţării noastre. El este fotograf profesionist în Dubai şi lucrează pentru companii renumite.

Fotograful Cătălin Marin (36 de ani), din Târgu Jiu, este renumit în ţările arabe. A început de la o pasiune, care s-a transformat în profesie. A creat un blog de fotografie şi, astfel, a pornit aventura în acest domeniu. „A început să se dedice fotografiei în anul 2005, iar după şase ani, a decis să-şi dea demisia de la firma de IT la care lucra şi să se dedice pasiunii sale. „Din 2005, am început să dedic mai mult timp fotografiei, să călătoresc mai mult, să învăţ mai mult. Asta se întâmpla în timpul liber. Am dat drumul unui blog de fotografie care a devenit în următorii ani destul de popular. Aveam 30.000-40.000 de vizitatori pe lună, ceea ce era destul de mult şi chestia asta te împinge înainte. Am început să mă sune potenţiali clienţi, iar în urmă cu aproximativ doi ani mi-am dat demisia de la compania de IT la care lucram şi acum am societatea mea“, ne povesteşte Cătălin Marin.  

Fotografie elaborată

Fotografia lui Cătălin Marin se distinge printr-o perfecţiune a detaliilor. Este specializat în fotografia de arhitectură şi de interior. „70-80% din fotografia mea este arhitectură şi interioare, iar restul – portrete pentru tot felul de companii. Lucrez cu mulţi arhitecţi, designeri de interior, am hoteluri multe de fotografiat. Nu fotografiez nunţi sau alte evenimente de genul acesta. Fotografia mea este puţin mai elaborată şi îmi place să am timp mai mult pentru ce fac. Elementul personal este fotografia de călătorie şi organizarea de cursuri şi work-shop-uri de fotografie“, a spus Cătălin.  

fotografii catalin marin

Cătălin ne explică şi ce face ca ambasador Nikon: „Există o şcoală Nikon, la care eu profesez în fiecare săptămână. Sunt cursuri de fotografie pe care le susţin. Particip la anumite evenimente din partea Nikon şi dacă lansează aparate noi, mă sună înainte de a le scoate pe piaţă pentru a le folosi“. Cătălin a lucrat pentru companii renumite, ca de exemplu Ericsson.  

A vizitat peste 60 de ţări

Cătălin a vizitat peste 60 de ţări, pentru a realiza forografii de călătorie sau pentru a susţine cursuri pentru cei care vor să se iniţieze în domeniul fotografiei. A ajuns în ţări de care nu a auzit nimeni. Cel mai mult i-a plăcut în Islanda, o ţară cu un potenţial foarte mare pentru fotografi: „Fiecare loc are o anumită fascinaţie. Antarctica este o zonă foarte interesantă. Am fost acum doi ani într-o expediţie foto şi a fost superb. Întotdeauna mi-a plăcut Islanda pentru că este cea mai fotogenică ţară în care am fost. Oriunde te întorci este o fotografie de făcut. În Tibet la fel“

fotografii catalin marin

Atacat de maimuţe în India 

În India, Cătălin a fost în pericol de a fi atacat de un grup de maimuţe agresive: „Eram în Agra cu o prietenă pe acoperişul unei clădiri aproape de Taj Mahal şi am fost înconjuraţi de un grup de maimuţe foarte agresive care erau gata să sară la noi şi a fost foarte distractiv, pentru că eram cu spatele la un zid, iar ghidul nostru era mai speriat decât noi. Până la urmă, au venit câţiva localnici şi au bătut cu ceva într-o uşă şi au speriat maimuţele“.

Angajat în Bahrain după un interviu telefonic

Cătălin a terminat în anul 1996 Liceul „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, după care a urmat cursurile Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii Bucureşti şi, în acelaşi timp, lucra şi la Atomic TV.După câţiva ani, a aplicat pentru un loc de muncă în Bahrain. A susţinut interviul prin telefon şi a fost acceptat. „Am stat patru-cinci ani în Bucureşti. Deşi îmi doream să merg foarte mult la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a fost o mare dezamăgire pentru mine, pentru că a fost o facultate mai mult teoretică, în loc de practică. După doi ani de Atomic, în care am învăţat destul de bine pagini web şi lucram şi pentru alţi clienţi, am aplicat online pentru un job în Bahrain, am trimis CV şi am fost acceptat. M-au sunat, am dat un interviu prin telefon şi în două săptămâni am fost acolo. Întotdeauna m-a pasionat călătoria şi ştiam că zona respectivă este foarte centrală. Am plecat mai mult să călătoresc, nu să câştig bani“, spune Cătălin. Era în anul trei de facultate şi a renunţat la studiile din România. 

fotografii catalin marin

A făcut un site pentru Prinţul Alwaleed

A ajuns în Bahrain la începutul anului 2001. A lucrat într-o agenţie de web design. În doar câţiva ani, Cătălin a reuşit să se remarce în domeniul IT şi a condus un departament în cadrul unei companii. „Eu lucram ca şi web designer. M-am adaptat destul de repede. Cam într-o jumătate de an m-am adaptat, mi-am făcut prieteni şi viaţă socială. Am stat în Bahrain aproape cinci ani. La un moment dat, timp de 7-8 luni am lucrat în Arabia Saudită, dar veneam să stau în Bahrain. Arabia Saudită este o ţară cu multe restricţii, în timp ce Bahrain este ţară liberală. Am lucrat la firmă de IT şi am condus departamentul de web al firmei. Apoi m-am angajat la o altă firmă pentru care vroiam să lucrez. Apoi, în anul 2005, m-am mutat cu firma respectivă în Dubai“.

Cătălin a conceput foarte multe site-uri, pentru clienţi diferiţi, de la bănci în Orientul Mijlociu şi până la site-ul prinţului Alwaleed, cel mai bogat arab, şi unul dintre cei mai bogati oameni din lume. 

Recomandări pe aceeaşi temă

Români cu care ne mândrim. Şeful de gară din Alba Iulia care a oferit ceai cald şi gustări călătorilor ce aşteptau un tren întârziat

Omul care a învins un sistem medical bolnav. Chirurgul Marius Anastasiu nu a lăsat România pentru nimic în lume

Clujeanul care a adus acasă românii care schimbă economia lumii: „Aş ura României să aibă în sfarşit voinţa de a renunţa la recompensarea mediocrităţii”

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite