Români cu care ne mândrim. Şeful de gară din Alba Iulia care a oferit ceai cald şi gustări călătorilor ce aşteptau un tren întârziat
0
Un şef de staţie CFR din România ieşea în evidenţă în urmă cu o lună de zile, după o decizie ieşită din tiparele obişnuite ale transportului de călători pe calea ferată. Cornel Suciu, reprezentantul CFR Călători la Alba Iulia, a oferit ceai cald şi gustări oamenilor care aşteptau un tren întârzit. Întâmplarea ”neobişnuită” a fost făcut publică de actriţa Carmen Tănase şi a devenit virală pe reţelele de socializare.
Plecând de la acest eveniment mai puţin întâlnit în banalitatea serviciului de transport călători pe calea ferată din România am făcut o vizită în gara CFR din Alba Iulia, la locul de muncă al personajului devenit celebru peste noapte. Am aflat astfel, că ceferistul Cornel Suciu şi conduce Gara Alba Iulia, din punct de vedere a vânzării legitimaţiilor de călătorie, din anul 2000.
”Provin dintr-o familie de ceferişti şi am urmat şi eu cariera părinţilor mei. Lucrez la CFR din anul 1982 şi am trecut prin toate etapele, de la muncitor necalificat şi până la şef de staţie. Coordonez acctivitea mai multor staţii de cale ferată din cadrul secţiei Alba Iulia, dar numai din punct de vedere a vânzării legitimaţiilor de călătorie şi asigurarea serviciilor pentru publicul călător”, a spus Cornel Suciu. Are 48 de ani, este căsătorit şi tatăl a doi copii.
Zeci de călători au aşteptat chiar şi opt ore trenul
Evenimentul din 2 decembrie 2014 a fost unul dintre cele mai complicate situaţii la care a fost nevoit să facă faţă în carieră. Zeci de călători care aşteptau două trenuri spre Bucureşti au fost nevoiţi să aştepte până la 8 ore pentru a putea pleca spre destinaţie. Aceasta în condiţiile în care Gara CFR Alba Iulia, dintr-o eroare de proiectare din anul 2006, nu mai are sală de aşteptare. Majoritatea călătorilor era formată din persoane care participaseră la Serbările Unirii de la Alba Iulia, din 1 decembrie, şi doreau să se întoarcă acasă, la Sinaia, Buşteni sau Bucureşti. În ziua respectivă, prin Alba Iulia trebuiau să treacă 2 trenuri spre Bucureşti, unul la ora. 04.25 de la Budapesta şi celălalt la 08.25, care venea de la Viena. Pe teritoriul Ungariei, primul tren a fost anulat.

”La ora la care am venit la serviciu, la opt fără un sfert, am aflat că primul tren era, practic, anulat. La ora opt am primit un mail prin care se comunica faptul că acesta va circula combinat cu al doilea tren, care venea de la Viena. Acesta era anunţat iniţial cu o întârziere de 160 de minute, dar a venit în final cu 240 minute mai târziu. Am avut un număr de 52 de călători care trebuiau să circule cu unul din cele două trenuri, iar unii stăteau în gară de la ora 04.00. Imediat am decis să le oferim o băutură caldă şi gustări. Am creat apoi condiţii să se simtă cât de cât bine, având în vedere că Gara nu mai are sală de aşteptare din 2006, când s-a modernizat. Zona de aşteptare este, practic, zona caselor de bilete. Am dus bănci de pe peron pentru a avea unde să stea. Am discutat cu toţi şi mi-am cerut scuze în numele companiei noastre, CFR Călători SA. Unii erau nervoşi, dar până la urmă au înţeles cu toate că au stat în gară chiar şi opt ore”, a afirmat şeful Gării Alba Iulia. Trenul care trebuia să fie în gară la ora 08.25, a ajuns doar la 12.10.
”Mulţumesc, dle Suciu! Dvs. chiar faceţi "lucrul" bine!”
Printre călători era şi actriţa Carmen Tănase, care, impresionată de gestul acestuia, i-a făcut o fotografie şi a postat-o pe facebook. ”Acest OM se numeşte Cornel Suciu, este şeful gării din Alba Iulia! Cum trenul spre Bucureşti are o întîrziere de 160 minute, dumnealui stă în mijlocul oamenilor, le oferă gustări şi ceai cald, vorbeşte cu fiecare în parte, găseşte resurse să zâmbească celor agitaţi şi adăposteşte în sala de aşteptare un puiuţ de căţel rătăcit! Întâlnesc din ce în ce mai rar astfel de oameni, de-aia simt nevoia să vi-l fac cunoscut şi vouă! Mulţumesc, dle Suciu! Dvs. chiar faceţi "lucrul" bine!”, a scris actriţa Carmen Tănase. Fotografia a devenit în scurt timp virală şi a fost preluată de majoritatea site-urilor de ştiri online.

”Ceferistul” Cornel Suciu consideră că într-o societate normală un astfel de gest trebuie să fie unul normal. În România, însă, starea precară a sistemului de călătorie pe calea ferată face ca normalul să devină anormal. Potrivit legislaţiei europene care a intrat în vigoare în 2009 călătorii beneficiează de o serie de drepturi, iar oferirea de mese şi băuturi este unul dintre acestea, în cazul în care trenul are o anumită întârziere. În legislaţia românească s-a amânat aplicarea acestor reguli până în decembrie 2019. Cornel Suciu este optimist şi crede că şi în România călătoria cu trenul va redeveni în prim plan. ”În viitor se va pune accent pe clătoria cu trenul, în special din cauza poluării. Infrastructura se va reface şi în România, trenurile vor circula cu viteză mai mare, iar călătorii vor reveni la deplasările cu trenul. Poate eu nu mai apuc să văd acest lucru dar sunt convins că se va întâmpla”, a completat şeful staţiei Alba Iulia.
În prezent, prin Gara Alba Iulia circulă aproximativ 20.000 de călători pe lună. În 2000, când a ajuns şeful staţiei, erau peste 50.000 de călători expediaţi pe lună. De asemenea, prin Gară trec zilnic 34 de trenuri de călători, din care 24 ale companiei CFR Călători SA şi 10 ale unui operator privat. Cornel Suciu coordonează şi activitatea staţiilor Vinţu, Şibot şi Sebeş. În total are în subordine 32 de angajaţi, număr mai mic cu aproape jumătate faţă de anul 2000. Pasionat de călătoria cu trenul, Cornel Suciu a parcurs în luna octombrie 2014 peste 20.000 de kilometri prin toată Europa. Există o convenţie între toate căile ferate din Europa privind gratuitatea călătoriilor pentru angajaţi. A vizitat, astfel, Germania, Franţa, Spania, Italia, Olanda, Belgia, Ungaria.