Costuri cu energia electrică de peste două ori mai mari, în Târgu Jiu. Primăria vrea să amenajeze un parc fotovoltaic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costurile cu energia electrică sunt de peste două ori mai mari în Târgu Jiu Foto: Primăria Tg. Jiu
Costurile cu energia electrică sunt de peste două ori mai mari în Târgu Jiu Foto: Primăria Tg. Jiu

Costurile cu energia electrică pe care Primăria municipiului Târgu Jiu trebuie să le suporte în acest an sunt de peste două ori mai mari.

Peste opt milioane de lei a oferit Primăria Târgu Jiu pentru a achiziţiona energie electrică pentru un an de zile, dar nu se ştie dacă vor fi găsiţi furnizori.

„A trebuit să dublăm suma alocată pentru achiziţionarea de energie electrică faţă de anul trecut. Ca să putem încheia contractul, trebuie să avem în cont toată suma.

Sperăm să avem furnizori care să vină la licitaţia care se desfăşoară prin Bursa Română de Mărfuri, care va avea loc pe data de 21 martie. 

Am scos la licitaţie achiziţionarea de energie electrică pentru iluminatul public, semafoare, fântâni arteziane, sediile instituţiilor din subordinea Primăriei Târgu Jiu şi alţi consumatori. Sunt peste 230 de consumatori.

Valoarea estimată este de peste 8 milioane de lei fără TVA, dar este posibil ca în momentul licitaţiei preţul să fie mult mai mare şi să nu găsim furnizori, astfel încât trebuie să reluăm procedura.

Anul trecut, cu taxe reglementate, preţul cu taxele reglementate era de aproximativ 585-600 de lei/MW, fără TVA, iar acum ne putem considera fericiţi dacă vom achiziţiona cu 1.500 de lei“, a spus Ionuţ Jilăveanu, directorul adjunct al Direcţiei de Investiţii şi Gospodărie Comunitară din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Trebuie să facem orice pentru a reduce consumul

Conducerea Primăria Târgu Jiu vrea să înlocuiască lămpile vechi de iluminat din cartiere cu unele noi, cu un consum redus. 

„Am depus la Fondul de Mediu un proiect pentru schimbarea corpurilor de iluminat din cartierele din oraş. Sperăm să primim finanţarea necesară şi să începem montarea de corpuri de iluminat cu un consum redus de energie electrică. Trebuie să facem orice pentru a reduce consumul“, a mai precizat Ionuţ Jilăveanu.

 În prezent, Primăria Târgu Jiu derulează un contract de peste cinci milioane de euro pentru înlocuirea lămpilor de iluminat pe principalele străzi din oraş, investiţia urmând să fie finalizată până la finalul acestui an.

Parc fotovoltaic pe 20 de hectare

Un alt proiect pentru a reduce sau chiar pentru a asigura independenţa energetică îl reprezintă amenajarea unui parc fotovoltaic.

„Avem un teren în suprafaţă de 20 de hectare şi PUZ efectuat. Terenul este foarte bine poziţionat, în partea de nord, foarte aproape de staţia de transformare Transelectrica, astfel că putem să conectăm uşor la reţea, iar costurile sunt mici. Parcul fotovoltaic ar putea să producă destul de multă energie electrică, astfel încât să acoperim tot consumul de energie electrică pe care Primăria Târgu Jiu trebuie să-l suporte: iluminat public, instituţii din cadrul primăriei şi unităţi de învăţământ“, a mai menţionat directorul adjunct de la Investiţii şi Gospodărie Comunitară.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

O primărie din Gorj oferă 50 de camere pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina

Plouă într-o sală de sport construită în urmă cu doar patru ani cu peste un milion de euro

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite