Cine este unchiul fostului șef al Companiei Naționale Aeroporturi București, anchetat pentru o șpagă de 22 milioane de euro

0
Publicat:

George Alexandru Ivan, fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, reținut de procurorii DNA și plasat în arest la domiciliu, are o carieră profesională aflată în strânsă legătură cu unchiul său Eugen Davidoiu, fost director la Tarom.

George Alexandru Ivan (stânga) a avut o strânsă legătură cu Răzvan Cuc Foto: Arhivă
George Alexandru Ivan (stânga) a avut o strânsă legătură cu Răzvan Cuc Foto: Arhivă

George Alexandru Ivan locuiește în municipiul Târgu Jiu și este nepotul lui Eugen Davidoiu, fost director la Tarom. Cei doi sunt originari din Târgu Jiu. În anul 2019, acesta era adjunct al directorului Aeroportului Otopeni, unde unchiul său era director general al companiei TAROM.

Davidoiu a mai fost și director general al Electrica Serv și este cunoscut gorjenilor pentru funcția de director general al Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO).

Conform CV-ului, George Alexandru Ivan a absolvit Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, iar între 2006 și 2010 a urmat Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, după care a urmat Academia de Studii Economice din București.

A urmat cam același traseu cu cel al unchiului său, fiind director comercial la Electrica Serv, director comercial și de achiziții la Compania Națională Aeroporturi București.

Acuzat că a cerut de patru ori mită 

George Alexandru Ivan este acuzat că ar fi cerut de la doi oameni de afaceri o șpagă de 22,4 milioane euro pentru exploatarea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni susținând că poate influența deciziile ministrului Sorin Grindeanu și ale directorului Sorin Radu Păun.

Potrivit DNA, un fost director al Companiei Aeroporturi București i-ar fi cerut patronului duty free-urilor peste 22 de milioane de euro ca să îl ajute să își prelungească contractele de închiriere. I-ar fi promis în schimb că se va interveni chiar la ministrul Transporturilor.

Printre persoanele plasate în arest la domiciliu sunt: George Alexandru Ivan, directorul comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București; Cristian Dumitru Bălan, din anturajul lui Alexandru Ivan, dar și acționarul principal  la Millenium Pro Design, una dintre firmele care operează magazinele duty-free și restaurantele din incinta aeroportului Otopeni; milionarul Cătălin Lăscuț, recunoscut în presă ca regele duty-free-urilor. Acesta este un personaj influent. Firma sa operează magazinele si restaurantele din aeroport de mai bine de zece ani. A mai fost reținut și Radu Laurențiu Tănăsescu, director la SC Millenium Pro Design.

Acuzațiile procurorilor sunt de trafic de influență, luare și dare de mită. Reprezentanții firmelor ar fi dat mită către conducerea Aeroprtului Internațional București pentru obținerea și prelungirea succesivă contractelor. Contractele ar fi expirat la sfârșitul anului trecut, însă au fost prelungite cu încă șase luni.

În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general“, au arătat procurorii anticorupție

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat și a afirmat că nu este implicat. „Nu îi cunosc pe acești oameni. Salut ancheta DNA", a declarat pentru TVR Sorin Grindeanu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite