Un fost şef al Companiei Aeroporturi şi „regele duty-free-urilor“, reţinuţi de DNA UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au dispus reţinerea a patru persoane în dosarul în care s-au făcut percheziţii, marţi, la Aeroportul Otopeni. Printre acesta sunt omul de afaceri Cătălin Lăscuţ, cunoscut drept "regele duty-free-urilor", şi Ivan George Alexandru, fost şef al Companiei Aeroporturi, în prezent angajat într-o funcţie de execuţie, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.

Patru persoane au fost reţinute după percheziţiile de la Aeroportul Otopeni. Foto:Arhivă
Patru persoane au fost reţinute după percheziţiile de la Aeroportul Otopeni. Foto:Arhivă

UPDATE 

DNA a transmis un comunicat de presă în care anunţă că cei patru reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Conform procurorilor, George Ivan, fost şef şi director comercial al CNAB, este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la această infracţiune, precum şi de folosirea unor informaţii destinate publicităţii.

Bogdan Liţoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, este acuzat de luare de mită.

Procurorii spun că, în perioada 11 ianuarie - 08 noiembrie 2022, unul dintre oamenii de afaceri, prin intermediul lui George Ivan, ar fi cerut de la alţi doi oameni de afaceri peste 22 de milioane de euro.

"În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general", explică DNA.

Procurorii spun că, "într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei".

De asemenea, în perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, "Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB".

Mai mult, explică DNA, pe 14 februarie 2022, George Ivan ar fi permis accesul unui director al unei firme la informaţii CNAB referitoare la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, înainte de publicarea acestuia. 

"Inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini", transmit procurorii.

Cătălin Lăscuţ este acţionar al firmei SC Millenium Pro Design, alături de el fiind reţinută o altă persoană din conducerea societăţii, Laurenţiu Radu Tănăsescu. Lăscuţ este fiul fostului şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ.

De asemenea, Cristian Bălan, om de afaceri, despre care mai multe publicaţii au scris că ar fi implicat în afacerile de la aeroport şi că ar avea o legătură apropiată cu un procuror DNA, a fost reţinut pentru 24 de ore, menţionează sursele citate.

Liţoi Bogdan Şerban, fost director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, este cercetat sub control judiciar, potrivit informaţiilor Adevărul.

Marţi au fost făcute 11 percheziții la persoane fizice și la sediile unor firme, fiind vizate fapte de corupție și asimilate corupției ce ar fi fost comise în intervalul 2022-2023. Mai exact, suspiciunile au legătură cu încheierea cu Compania Națională Aeroporturi a unui contract de asociere în participațiune în ceea ce privește închirierea unor spații din aeroport, fiind vorba despre  zona magazinelor duty free și despre cea în care funcționează restaurante.

Ca urmare a perchezițiilor DNA, Compania Națională Aeroporturi București a anunțat că a luat act de ancheta în "legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă".

"Până în prezent, procurorii DNA nu au notificat conducerea Aeroportului și nu au solicitat date sau documente de la nivelul Companiei.

Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București vor acorda autorităților judiciare tot sprijinul necesar, în baza eventualelor solicitări primite", a transmis Compania.

În 2021, Consiliul Concurenței a dat amenzi de aproape 7 milioane de lei firmelor care închiriau spațiile respective.

"Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companiicare oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului InternaționalHenri Coandă București pentru fixarea prețurilor.Aeroportului Internațional Henri Coandă Bucureștia a încredințat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spațiilor cu destinație pentru alimentație publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cuTrotter și cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum și cu Primero BusinessConsulting (în prezent, Land of Util Tehnology) și RBK Property Management.În urma investigației declanșate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenței a constatat căaceste companii și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi,promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri și prin modalitatea dederulare a relațiilor contractuale, astfel încât să își alinieze constant prețurile pentru serviciileoferite pasagerilor din aeroport.În acest fel, concurența prin preț a fost restricționată, iar pasagerii din aeroport nu au avutposibilitatea de a plăti un preț mai mic decât cel stabilit în comun de toți cei din piață sau de aalege serviciile în funcție de preț ", transmitea instituţia în martie 2021.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite