Casa memorială „Iosif Keber“, restaurată cu fonduri europene. Investiţia se ridică la 1,8 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa memorială „Iosif Keber“ va fi restaurată prin Programului Operaţional Regional 2014-2020. Contractul a fost semnat, ieri, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Craiova.

Restaurarea Casei memoriale „Iosif Keber“ trebuie făcută într+o perioadă de 42 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Valoarea totală este de 1.81 milioane lei, din care valoarea finanţării nerambursabile 1.738.303,23 de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

Principalele lucrări de modernizare vor consta în: restaurarea suprafeţei totale a imobilului, respectiv 325 mp; amenajări peisagistice în suprafaţa de 90,00 mp; realizarea instalaţiilor termice interioare; amenajarea de spaţii expoziţionale cu posibilitatea asigurării unui iluminat corespunzător a lucrărilor expuse; realizarea instalaţiilor de supraveghere video, internet, TV, antiefracţie, detecţie şi avertizare incendiu; realizarea aleilor de acces către obiectiv cu o suprafaţă de 128 mp; asigurarea unui iluminat arhitectural exterior, pentru punerea în valoare a imobilului; amenajarea curţii exterioare a imobilului: refacerea gardului de la stradă, reparaţii şi amenajare alei, trotuare în jurul clădirii.

Casa, o creaţie a arhitectului Doppelreiter 

Clădirea a început să fie construită în anul 1932, pe strada 11 iunie 1848, fiind amenajată la etaj cu un atelier cu luminator în acoperiş. Donată autorităţile de către pictorul care este considerat al doilea artist al Gorjului, după Brâncuşi, casa adăposeşte acum secţia de artă a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“. Pictorul a donat şi circa 6000 de cârţi, unele dintre ele deosebit de rare. Construcţia este declarată monument istoric, fiind una dintre creaţiile arhitectului Iulius Doppelreiter .

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite