Aparat pentru detecţia radonului, gazul radioactiv care anunță apropierea unui cutremur, montat în Gorj

0
Publicat:

Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) urmează să monteze în Gorj, în epicentrul cutremurelor din ultima lună, aparatură pentru detecţia radonului, un gaz radioactiv care anunță apropierea unui cutremur.

INFP va monta în Gorj aparatură pentru detecţia radonului, care anunță cutremureleFOTO Shutterstock
INFP va monta în Gorj aparatură pentru detecţia radonului, care anunță cutremureleFOTO Shutterstock

Anunțul a fost făcut de către Victor Banţa, secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării: „INFP va monta în zona epicentrală din județul Gorj, afectat în ultima lună de peste 1500 de cutremure la mică adâncime (unele dintre ele extrem de mari) o serie de echipamente: stații seismice, accelerometre și aparatură pentru detecția Rn ca “precursor” al seismelor. Este necesar sprijinul autorităților publice locale care trebuie să ofere spații mici (5 mp) pentru montarea acestora și soluții minimale pentru alimentare cu energie electrică”. 

Secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării susține că, prin această aparatură, va fi posibil să fie semnalată posibilitatea producerii unui seism „Din material a rezultat posibilitatea prevenirii cutremurelor prin măsurarea Rn în zonele de interes, cu condiția ca în sol să existe suficient de mult Rn așa încât mișcările latente ale scoarței terestre (prealabile declanșării cutremurului) să determine o concentrație mai mare în aer. Acest lucru înseamnă o activitate de cercetare de durată, dar care se va putea realiza într-un termen rezonabil. Rn este un gaz radioactiv, incolor și inodor, se găsește în sol în unele zone ale Pământului și provine din descompunerea uraniului sau radiului din roci. El se ridică apoi în atmosferă și poate fi absorbit în locuințe prin porii materialelor de construcții. Rn nu produce efecte nocive pentru ființe și plante în atmosferă, deoarece rezultă concentrații nesemnificative. Cele mai afectate pot fi subsolurile neaerisite ale clădirilor, dar și locuințele și spațiile de utilitate publică în cazul în care nu sunt luate măsuri de prevenție. Expunerea la Rn timp îndelungat crește riscul de cancer pulmonar proporțional cu durata expunerii“, a mai precizat Banța.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite