VIDEO Falimentul bate la uşa Mechel Târgovişte: datorii uriaşe la ANAF şi reorganizare cerută de o firmă care taie fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai este un secret pentru nimeni că gloria fostul Combinat de Oşeluri Speciale de la Târgovişte a apus de mult. Noutatea constă în faptul că în momentul de faţă, ruşii de la Mechel nu se mai feresc absolut deloc atunci când vine vorba de soarta combinatului: au dat-o pe mâna unei firme din Braşov care se ocupă cu valorificarea fierului vechi.

Au cerut, în schimb, în faţa ministrului de Dialog Social, Liviu Pop, un răgaz de trei ani pentru a scăpa de probleme.

În acest moment, COS Târgovişte (Mechel) are datorii la ANAF de peste 141 de milioane de lei, iar Fiscul a contestat planul de reorganizare a fabricii, plan care le-ar dat răgaz ruşilor trei ani pentru a-şi plăti fatoriile.  „ANAF nu are interes să intre COS Târgovişte în faliment. Vrem doar să-şi plătească creanţa către statul român”, a spus Gheorghe Paraschiv, directorul ajunct al Direcţiei Finanţelor Publice Dâmboviţa.

silnef

Decizia privind aprobarea sau respingerea planului de reorganizare a activităţii cerut de SILNEF, creditorul majoritar, se va lua cel mai probabil săptămâna viitoare, pe 4 februarie.

„Timp de trei ani vă garantez că nu va tăia nimeni fier. Trebuie să ţinem cont că Mechel reprezintă al doilea angajator din judeţ după Arctic. Modul cum statul se implică în soarta unui combinat precum Mechel nu este cel corect. Dacă nu se aprobă planul de reorganizare, Mechel intră în faliment. Trebuie să mai ţinem cont că Mechel este singurul producător de fier beton şi oţel din România. Dacă va dispărea, va trebui să importăm din Bulgaria, Turcia şi alte ţări care produc. Cerem doar trei ani d reorganizare. Nu e cere nimic în plus”, a spus Aurel Diamandi, directorul de producţie al Mechel Târgovişte.
sindicalisti mechel

Temerea cea mai mare este că după aprobarea planului de reorganizare, Silnef va radia tot combinatul. în condiţiile în care va deveni acţionarul majoritar odată cu aprobarea planului de reorganizare.

„O societate care se ocupă cu recuperare de fier vechi ce relansare ar putea să facă? Silnef toacă fier vechi şi-l duce în Austria. Domnule ministru, să facem ceva cu ţara asta! Metalurgia este distrusă, industria de apărare este lăsată să moară. Din an în an, n-am făcut decât să pierdem. Era mai bine dacă întârziam privatizarea vreo 10 ani. Ne-am dat industria pe mâna oricui”, a spus Constantin Bucuroiu, preşedinte Cartel Alfa, Filiala Dâmboviţa.

Veştile sunt cu atât mai sumbre, cu cât în ultimii ani, ruşii au tăiat sau demontat utilaje grele şi extrem de valoroase, pe care le-au trimis în patria mamă.

silnef
silnef

MAI PUTEŢI CITI:

   

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite