Un an de la vânzarea celor şase combinate Mechel pentru 230 de lei. Ce s-a realizat între timp şi câţi oameni mai lucrează în uzinele preluate de doi ruşi

Un an de la vânzarea celor şase combinate Mechel pentru 230 de lei. Ce s-a realizat între timp şi câţi oameni mai lucrează în uzinele preluate de doi ruşi

Combinatul de oţeluri speciale de la Târgovişte a revenit la vechiul nume şi şi-a redus pierderile cu 60%

Astăzi se împlineşte un an de când firma Invest Nikarom, controlată de doi cetăţeni ruşi, a preluat de la gigantul Mechel cele şase combinate din România la preţul modic de 230 de lei (52 de euro).

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin această tranzacţie, firma a preluat controlul asupra combinatelor de la Târgovişte, Câmpia Turzii, Oţelul Roşu, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila, alături de care a mai intrat în tranzacţie Mechel Reparaţii Târgovişte.
 
Invest Nikarom este controlată de către Victor Chumakov (58 de ani) şi Svetlana Chumakova (55 de ani). Firma, cu sediul social în Bucureşti, a fost înregistrată la Registrul Comerţului în anul 1993 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente.
 
Ce se vede la un an de la preluare?
 
După achiziţie, combinatele au intrat, rând pe rând în insolvenţă. Ulterior, angajaţii au reclamat că n-au mai primit salariile şi au ieşit, tot rând pe rând, în stradă. Atât la Târgovişte, cât şi la Oţelul Roşu, dar şi la Câmpia Turzii. Angajaţii au blocat drumurile de mai multe ori pentru că nu şi-au primit salariile. De asemenea, au avut loc mai multe runde de disponibilizări.
 
Pentru anumite entităţi se văd, însă, o serie de rezultate. La Târgovişte, compania a revenit la vechiul său nume, Combinatul de Oţeluri Speciale (COS), şi şi-a redus în 2013 pierderile cu peste 60%, la 39,1 milioane de lei. Însă asta a venit cu costul reducerii cifrei de afaceri la jumătate, până la 430,5 milioane de lei. 
Invest Nikarom controlează compania printr-un offshore din Cipru, Mazur Investments, care deţine 86,6% din capital. Un pachet de 8,92% aparţine SIF Oltenia, 0,42% este deţinut de persoane fizice, iar statul român, prin AAAS are 4,04% din acţiuni. 
 
Combinatul social
 
La Câmpia Turzii, autorităţile au realizat o „întreprindere socială“ pentru oamenii disponibilizaţi. Acesta este un proiect european, unde, iniţial, 250 de şomeri urmau să muncească în primul combinat social din ţară. Cei mai mulţi dintre ei vor face şoşoni pentru clăpari, care vor ajunge în Europa şi America de Nord.
Comisia Europeană a aprobat cererea de mărire a numărului de persoane cuprinse în proiectul Combinatul Social, de la 700 la 1.000 de persoane, valoarea proiectului urcând şi ea de la 6,4 milioane euro la 7,1 milioane de euro, scria, în urmă cu două săptămâni, site-ul Stirileprotv.ro
 
Posibilă vânzare pe bucăţi
 
În ultimul an, mai multe companii au fost date ca posibili cumpărători, fie pentru anumite părţi din combinate, fie pentru întregul grup. 
 
Grupul german Scholz AG, unul dintre cei mai mari jucători din Europa de pe piaţa reciclării metalelor, a trimis proprietarilor combinatelor Mechel din România o scrisoare de intenţie privind cumpărarea unităţii din Oţelul Roşu şi a celei din Câmpia Turzii. Grupul este cunoscut mai mult pentru reciclarea fierului vechi, dar a anunţat că doreşte să continue producţia şi că are şi oţelării.
Scholz AG este acţionar majoritar la companiile Rematholding şi Rematinvest şi are în România în jur de 1.000 de salariaţi şi o vânzări de 180 de milioane de euro. 
 
În luna septembrie 2013, grupul indian African Industries, cel mai mare producător de oţel-beton din vestul Africii, susţinea că este interesat de preluarea celor cinci combinate siderurgice Mechel din România.
„Pot să confirm faptul că suntem în discuţii cu Invest Nikarom de la începutul anului, din februarie. Am făcut o ofertă pentru tot pachetul, adică COS Târgovişte, Ductil Steel Buzău, Câmpia Turzii, Oţelu Roşu şi Laminorul Brăila, ofertă care include datoriile combinatelor. Avem toate avizele şi suntem pregătiţi să începem construcţia fabricii de la Olteniţa, dar întâi vrem să vedem cum decurg negocierile cu Invest Nikarom“, declara Tommaso Serrano, reprezentantul grupului African Industries în România.
 
 
 
Mai puteţi citi:
 
Primul combinat social din ţară, cel de la Câmpia Turzii, începe selecţia viitorilor angajaţii, anunţă Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj. Mâine va avea loc o conferinţă de presă pe această temă la care este aşteptat şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
 
Producţia de oţel se îndreaptă spre minimul din 2009, dar energia pentru industrie este cu aproape 40% mai scumpă. În cei aproape cinci ani de criză, adică de la începutul anului 2009, cel mai dificil pentru România după căderea Lehman Brothers, şi până în primul semestru al acestui an, preţul energiei pentru industrie s-a majorat cu circa 38%, după cum arată datele publicate de la Eurostat.
 

COS Târgovişte investeşte în tehnologie, dar uită de greutăţile oamenilor Întreprinderea COS Târgovişte a încheiat instalarea, autorizarea şi punerea în funcţiune a unei noi staţii de compresoare pentru producerea de aer comprimat, necesar la funcţionarea optimă a utilajelor specifice producţiei de oţel. 

După relansarea în luna februarie şi stabilizarea pe tendinţă de creştere a producţiei de ţaglă, COS Târgovişte (fost Mechel) inră în pâine. Începând din această lună, COS Târgovişte readuce în gama oţelurilor realizate şi sortimentele de oţeluri de calitate superioară, precum oţel carbon, oţeluri slab aliate, aliate şi aliate cu nichel.
 
Muncitorii de la Mechel Târgovişte îşi vor primi, în cel mai scurt timp, restanţele salariale. Autorităţile au făcut demersuri la Bucureşti pentru a plăti din Fondul de Garantare, creanţele pentru 9 companii cu probleme. În total, peste 1100 de muncitori îşi vor primi banii.
 
Cinci angajaţi ai Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte au fost răniţi în urma unei explozii care a avut loc, luni, la una dintre oţelării, doi dintre ei fiind transportaţi la Spitalul de Arşi din Capitală, iar ceilalţi trei la Spitalul Judeţean din Târgovişte, arată Mediafax.
 
Ruşii de la Invest  Nikarom, care au preluat toate combinatele din România, vor pune lacăt pe Laminorul de la Brăila. Anunţul a fost făcut de şefii companiei, la Târgovişte, acolo unde liderul de sindicat, Constantin Iarca, a fost chemat la discuţii.
 
Administratorul judiciar al combinatului Mechel Câmpia Turzii, care a intrat în insolvenţă în luna aprilie, a dispus disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi ai societăţii, a anunţat de liderul de sindicat, Ioan Pascu.
 
Muncitorii de la Mechel Târgovişte, concediaţi în luna februarie a acestui an au protestat astăzi, în faţa Prefecturii Dâmboviţa, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii şi nici celelalte drepturi pe care le aveau. Peste 200 de persoane au scandat împotriva Guvernului şi a patronilor ruşi, care în opinia lor nu vor decât să distrugă cel mai mare combinat din ţară.
 

EXCLUSIV FOTO VIDEO Protestatarii de la Mechel Oţelu Roşu au reuşit să discute cu conducerea combinatului. Salariile peste cel puţin 45 de zile Deşi a venit de la Buzău pentru a-şi susţine colegii protestatari, liderul sindical Gheorghe Butica de la Sindicatul Ductil Steel Buzău nu a putu să le spună oamenilor când îşi vor primi salariile

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările