Factură de criză: Energia pentru industrie s-a scumpit cu 40%, iar COS Târgovişte a ajuns să consume 1% din cât consumă toată ţara

Factură de criză: Energia pentru industrie s-a scumpit cu 40%, iar COS Târgovişte a ajuns să consume 1% din cât consumă toată ţara

OS Targoviste consumă anual circa 0,4 TWh de energie, aproape 1% din cât consumă România în total.

Producţia de oţel se îndreaptă spre minimul din 2009, dar energia pentru industrie este cu aproape 40% mai scumpă. În cei aproape cinci ani de criză, adică de la începutul anului 2009, cel mai dificil pentru România după căderea Lehman Brothers, şi până în primul semestru al acestui an, preţul energiei pentru industrie s-a majorat cu circa 38%, după cum arată datele publicate de la Eurostat.

În timp ce industria a avut după 2009 doi ani de revenire, anul trecut şi anul acesta lucrurile s-au schimbat, aşa că cel puţin în cazul producţiei de oţel piaţa scade din nou, scrie  Ziarul Financiar. Energia nu ţine însă cont de acest lucru, din 2009 şi până în primul semestru al acestui an preţurile, cu câteva excepţii, crescând constant. Dacă în primul semestru din 2009 un kWh cu toate taxele incluse costa în medie 0,097 euro, în primul semestru al acestui an preţul mediu a ajuns la 0,1337 euro. Principalul factor care a dus la această evoluţie au fost taxele incluse în facturi prin care s-a dezvoltat energia verde.
 
Alro, cel mai mare consumator de energie din România şi unul dintre cei mai aprigi oponenţi ai schemei de sprijin pentru energia verde, a consemnat pierderi de 17 mil. lei (3,9 mil. euro) faţă de un profit de 26,2 mil. lei în intervalul similar din 2012 după ce vânzările s-au diminuat cu 8,6%, ajungând la 1,06 miliarde de lei (234 mil. euro).
 
COS Târgovişte are o cotă de 1% din România
 
“Pentru noi, în totalul costurilor, energia are o pondere de circa 20%. Noi nu putem suporta creşterile de preţ printr-o scumpire similară a produselor, ceea ce înseamnă tăieri de costuri. Am făcut o analiză a produselor şi am renunţat la oţelurile energofage. Am ales să mergem mai departe cu produsele care vând volume mai mari, care nu consumă la fel de multă energie, dar care nu aduc nici aceleaşi marje. La noi creşterea nu a fost chiar de 40%, ci de 20%, dar noi avem o altă forţă de negociere faţă de restul industriei”, spune Aurel Diamandi, manager de productie al COS Targoviste, companie care anual consumă circa 0,4 TWh de energie, aproape 1% din cât consumă România în total.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările