Târgovişte: Elevii noştri vor face schimb de decoraţiuni cu cei din Anglia, cu care vor împodobi bradul de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"European Christmas Tree Decoration Exchange 2013" este un proiect care presupune realizarea şi schimbul de podoabe pentru Bradul de Crăciun lansat de Centrul EUROPE DIRECT Llangollen din Marea Britanie. Programul se va derula în perioada octombrie – decembrie 2013 şi este dedicat şcolilor, respectiv cadrelor didactice şi elevilor din clasele I-IV sau altor instituţii care lucrează cu copii cu vârste între 6 şi 11 ani.

Înscrierile se fac până la data de 16 septembrie 2013 (pe principiul ”primul venit, primul servit”), direct la sediul nostru din Târgovişte din strada Stelea, nr. 2 (în incinta Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu Dâmboviţa) sau prin e-mai la adresa: office@edtargoviste.ro, telefon 0345100581, 0345100582 sau 0724477991. Persoana de contact – Vlăduţ Andreescu.

      

Anul 2013 înseamnă cel de-al treilea an consecutiv de proiect pentru Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte şi şcolile din judeţul nostru prin care sunt promovate tradiţiile dâmboviţene de Crăciun în ţările Uniunii Europene participante.

Cu o parte din decoraţiunile primite de la instituţiile înscrise în program, Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte va împodobi un Bradul de Crăciun şi va organiza un spectacol umanitar împreună cu instituţiile dâmboviţene ce vor fi incluse în proiect şi alţi parteneri în luna decembrie. 

Şcolile/instituţiile care se vor înscrie în acet proiect paneuropean vor fi organizate pe grupe de schimb de podoabe pentru Bradul de Crăciun care vor cuprinde aproximativ 30 de parteneri din diferite ţări ale Uniunii Europene. Copii coordonaţi de cadre didactice (sau alt personal) vor realiza pachete cu obiecte, podoabe pentru Bradulul de Crăciun, mesaje, felicitări, precum şi pachete informative prin care sunt prezentate obiceiuri, tradiţii şi reţete culinare de preparate ce se realizează în această perioadă specifice judeţului nostru. Toate acestea vor fi transmise şcolilor/instituţiilor partenere. Astfel, pe parcursul lunii decembrie toate clasele de copii, dar şi adulţi, elevi, părinţi sau cadre didactice, toţi cei implicaţi în Schimb de podoabe pentru Bradul de Crăciun vor primi cadouri din toată Europa. 

Şcolile/instituţiile implicate vor obţine în acest mod materiale didactice utile pentru mai multe domenii ale cunoaşterii umane, iar copii vor învăţa mai uşor şi vor afla foarte multe detalii despre alte ţări ale Europei din punct de vedere geografic, istoric, despre limbile vorbite la nivel european şi despre ceea ce înseamnă să fii cetăţean europan.

Beneficii. 

Această iniţiativă aduce avantaje atât şcolilor/instituţiilor, centrelor EUROPE DIRECT cât şi publicului larg din fiecare regiune a Europei implicată. În fiecare an numărul de parteneri a crescut ajungând anul 

trecut la peste 200 de şcoli din 21 de ţări europene coordonate de centre EUROPE DIRECT care îşi desfăşoară activitatea în regiunile respective. În fiecare şcoală sunt implicaţi circa 100 de elevi ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de copii şi cadre didactice, beneficiari direcţi ai proiectului în fiecare an.

     

Scopul proiectului este de a informa şi educa copii de la vârste cât mai fragede despre ţările Uniunii Europene într-un mod creativ şi care presupune activităţi plăcute şi distractive.  Fiecare şcoală nu numai că va aprofunda cunoştinţele despre propria cultură şi tradiţii pe parcursul realizării pachetelor pentru parteneri, dar vor descoperi şi alte tradiţii  şi culturi europene. Vor învăţa despre Crăciun şi despre cum este petrecută această sărbătoare în diferite ţări, copiii vor învăţa diferite aspecte din fiecare ţară cum ar fi limba, geografia, istoria, cultura şi vor înţelege mai uşor ce înseamnă să fii cetăţean european. Nu în ultimul rând, acest schimb va încuraja şcolile să lucreze în viitor în parteneriat cu alte şcoli din întreg cuprinsul Uniunii Europene, menţinând contactul cu partenerii lor de schimb de podoabe.

Cu podoabele pe care fiecare şcoală le primeşte, acestea vor decora un Brad de Crăciun în şcoală sau în comunitate, astfel încât rezultatul final va fi un Brad de Crăciun European în multe şcoli locale din Uniunea Europeană. Fiecare Centru EUROPE DIRECT va primi, de asemenea, un set complet de decoraţiuni pentru împodobirea Bradulului de Crăciun care să fie văzut de publicul larg în cadrul spectacolului umanitar. Alături de decoraţiuni, şcolile vor primi şi pachete informative. Intenţia este ca şcolile să folosească aceste informaţii pentru ca toţi copiii să înveţe despre cum este sărbătorit Crăciunul în alte ţări europene. De asemenea, şcolile/instituţiile sunt încurajate să se implice în realizarea unui Crăciun European - spectacol umanitar - organizat de centrul EUROPE DIRECT Târgovişte. 

     

Rolul Centrului EUROPE DIRECT

Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte, conform regulamentului de concurs, va acţiona ca mediator în judeţul Dâmboviţa  jucând un rol activ în acest schimb, precum şi în relaţia cu presa. Rolul nostru este să acţionăm ca punct de contact între şcoli şi organizatorul proiectului la nivel european, respectiv Centrul EUROPE DIRECT Llangollen, Marea Britanie. Şcolile trebuie să se înscrie prin intermediul Centrului EUROPE DIRECT Târgovişte. Nu sunt acceptate şcolile care se înscriu individual. De asemenea, în vederea realizării de către Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte al Bibliotecii Judeţene ”Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa a Bradului de Crăciun, a spectacolului umanitar ce va avea loc cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiecare şcoală/instituţie înscrisă va expedia un pachet complet cu decoraţiuni pe adresa Centrului. Acesta poate fi prezentat şi direct. 

      

Ce şcoli/instituţii se pot înscrie

Sunt încurajate să participe grădiniţele şi şcolile primare (care lucrează cu copii în vârstă de 6-11 ani), dar şi alte instituţii de educaţie care desfăşoară activităţi cu acest segment de vârstă pentru a împărtăşi munca cu astfel de copii în întreaga UE. Fiecare şcoală implicată va realiza podoabe reprezentative pentru Bradul de Crăciun, decoratiuni din regiunea Sud - Muntenia şi, de asemenea, vor adăuga un pachet cu informaţii cu privire la modul în care este sărbătorit Crăciunul în zona noastră. Şcolile trebuie să facă decoraţiuni suficiente pentru a trimite pachete la alte şcoli participante în întreaga UE. Coletele trebuie să conţină şi CD-uri, DVD-uri sau stick USB cu informaţii despre tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun din regiunea noastră.

Şcolile vor achita taxele poştale. Atenţie! Este necesar să întrebaţi din timp la Poşta despre preţul de expediere al pachetelor. NUMĂRUL MAXIM DE ŞCOLI ADMISE ESTE DE 8 PENTRU JUDEŢUL DÂMBOVIŢA.

      

Dacă doriţi să participaţi la acest proiect, vă rugăm să ne contactaţi cât mai curând posibil. Termenul limită este 16 septembrie 2013. Pentru înscriere trebuie să ne transmiteţi datele de contact ale şcolii pe care o reprezentaţi: Nume complet al şcolii, adresa poştală, telefon (şi un telefon mobil al coordonatorului proiectului din şcoala dumneavoastră), e-mail, precum şi numele persoanei care va coordona activităţile în şcoală. Informaţiile incomplete duc la descalificarea şcolii respective.
 

La data de 15 octombrie vor fi anunţate grupurile de parteneri care vor face schimbul de podoabe. 

Vineri 22 noiembrie este data limită de expediere a coletelor către instituţiile partenere. Nu vor fi acceptate centre sau şcoli după acest termen. Este foarte important ca toate şcolile să expedieze toate coletele până cel târziu în data de 22 noiembrie, deoarece în perioada sfârşitului de an serviciile poştale pot avea întârzieri mari, mai ales pentru pachete, anul trecut foarte multe decoraţiuni sosind după Crăciun şi dezamăgind copiii. Bineînţeles, puteţi începe realizarea de podoabe încă de pe acum. 

Vineri, 13 decembrie 

Se doreşte ca la această dată toate şcolile şi centrele să fii primit deja toate decoraţiunile şi pactele informative, astfel încât de la această dată Bradulii de Crăciun să poată fi decoraţi şi copiii să se poată bucura de el înainte vacanţa de Crăciun. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite