„Strigătul Națiunii”, piesa scrisă de actorii ucraineni după bombardamentele din Mariupol, pusă în scenă la Târgoviște

0
Publicat:

Actorii din Mariupol, bombardați de armata rusă în martie, anul trecut, au urcat pe scena Festivalului Babel, duminică, în ultima zi a spectacolului, cu piesa „Strigătul Națiunii”, scrisă imediat după nefericitul eveniment.

Actorii din Mariupol, pe scena Festivalului Babel. FOTO Teatrul Tony Bulandra
Actorii din Mariupol, pe scena Festivalului Babel. FOTO Teatrul Tony Bulandra

Vera Lebedinskaia, o actriţă în vârstă de 64 de ani, s-a salvat, reuşind să fugă afară, atunci când pereţii clădirii au început să cadă. Împreună cu fosta directoare artistică, regizoarea Liudmila Kolosovici, a scris piesa „Strigătul unei naţiuni”.

Piesa a fost scrisă după scrisorile şi poemele lui Vasil Stus, despre viaţa poetului disident ucrainean urmărit de Moscova, interzis şi, în final, omorât de Moscova în 1985, în închisorile lor, unde l-au ţinut închis în ultimii 13 din cei 47 de ani de viaţă ai săi.

Igor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, a fost prezent la Târgoviște și a spus că țara sa are nevoie de libertate.

Poporul ucrainean înfruntă agresiunea rusă încă de anul trecut, din februarie. Orașul Mariupol și teatrul de acolo au suferit extraordinar în urma agresiunii ruse. Înainte să înceapă acest mare război, teatrul din Mariupol era locul în care oamenii se întâlneau pentru cultură. În primele zile ale invaziei, teatrul a devenit un loc de refugiu pentru populația locală, în special femei și copii și bătrâni. În podul teatrului erau găzduiți în special copii. Asta nu i-a împiedicat pe ruși să arunce o bombă asupra clădirii”, a spus Igor Prokopchuk.

Imediat după evenimentele tragice din Mariupol, supravieţuitorii au fugit într-o localitate din vestul Ucrainei, la peste 1.400 de kilometri, la Ujgorod.

„Let’s Babel up the Town”, cea de-a XI-a ediție a festivalului cu același nume, a avut loc în perioada 3-11 iunie, la Târgoviște, și a reunit actori din 32 de țări.

Babel a reunit trupe din 32 de țări de pe patru continente, printre care precum România, Italia, Franța, Belgia, Polonia, Scoția, Turcia, Coreea de Sud, India, Kazahstan, Algeria sau Ucraina. Tema din acest an va fi „Forme”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite