Rezervaţie de mistreţi distrusă de pesta porcină africană. A fost repopulată momentan cu cerbi lopătari VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţia de mistreţi de la Bolovani, populată .cu cerbi lopătari. FOTO: Claudia Gilia / Facebook
Rezervaţia de mistreţi de la Bolovani, populată .cu cerbi lopătari. FOTO: Claudia Gilia / Facebook

În 2019, rezervaţia de mistreţi de la Bolovani (Dâmboviţa) a fost afectată grav de pesta porcină, care a distrus toată populaţia de porci sălbatici. În faţa situaţiei limită, administratorii rezervaţiei au făcut un prim pas pentru repopulare. Au adus cerbi lopătari, iar în viitor vor fi aduşi, din nou, mistreţii.

Zilele trecute, în rezervaţia de la Bolovani au fost introduse 15 exemplare de cerbi lopătari adulţi (femele) şi şapte iezi. Pe viitor, reprezentanţii Direcţiei Silvice Dâmboviţa spun că vor să aducă şi mufloni, dar că în final vor să repopuleze pădurile cu mistreţi.

„Am achiziţionat 15 exemplare de cerb lopătar, care sunt acum carantinate într-un ţarc de 0,5 hectare. Toate exemplarele sunt femele, o parte dintre ele au fost achiziţionate gestante şi avem şi şapte viţei. Vom aduce şi exemplare masculine. După o perioadă de câteva luni acest efectiv va fi relocat în alte unităţi amenajistice în aproximativ 60 de hectare”, a declarat şeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Muşat.

Complexul a fost afectat, în anul 2019, de un focar de pesta porcină africană, moment în care au murit 277 exemplare de mistreţi.

Complexul de vânătoare Bolovani are o istorie de peste o jumătate de secol: a fost înfiinţat în 1970 şi se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 402 hectare. Aici au fost crescuţi intensiv mistreţi.  

Video: Vocea Dâmboviţei

Loc preferat de Ceauşescu pentru vânătoare

Înainte de 1990, aproape în fiecare an, Nicolae Ceauşescu venea  la vânătoare în rezervaţia de la Bolovani. Pădurarul Marian Băloi era tânăr când fostul dictator venea la vânătoare de mistreţi aici şi povesteşte că fostul dictator era un vânător versat. 

„Ceauşescu nu prea rata. Lovitura sa era mortală. Avea şi arme bune la dispoziţie. Venea cu un însoţitor armurier, care purta două carabine. Una i-o punea în braţe şi trăgea până epuiza toate cele cinci-şase gloanţe şi apoi i-o dădea pe cealaltă“, spune Marian Băloi.

Ţarcul de la Bolovani dispune şi de o cabană complet utilată. Are o capacitate de cazare de 12 persoane. Preţul de închiriere al cabanei este de 1.500 de lei/zi.

La Rezervaţia Bolovani  se poate ajunge foarte uşor cu maşina, din şoseaua naţională Bucureşti – Răcari – Târgovişte  (DN71) în dreptul localităţii Crângaşi, la aproximativ 25 de kilometri de Târgovişte. Se intră pe drumul comunal spre Bolovani (circa 300 de metri) şi apoi pe un drum forestier (aproximativ doi kilometri). 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Plantele rare care pot fi văzute în rezervaţia naturală Turbăria Lăptici din Bucegi FOTO VIDEO

Valea Neajlovului, rezervaţia naturală „albită“ de milioane de narcise. Cum arată raiul floral întins pe 15 hectare

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite