Polonezii vor să construiască pârtii de schi în Munţii Bucegi. „Este prioritară conectarea zonei la utilităţi, apă potabilă şi energie electrică”

0
0
peisaj padina

Specialiştii în dezvoltarea domeniului schiabil din Polonia au discutat cu autorităţile din Dâmboviţa despre posibilitatea investirii în construcţia de pârtii în Munţii Bucegi, în staţiunea Padina - Peştera, recent declarată staţiune de interes naţional.

Întâlnirea a fost organizată în contextul dorinţei de dezvoltare a zonei montane dâmboviţene, Padina – Peştera, care anul trecut a fost recunoscută ca staţiune turistică de interes naţional şi vine după ce conducerea CJD s-a întâlnit ieri cu specialişti din cadrul Facultăţii de Business şi Turism a Academiei de Studii Economice Bucureşti, cu care se doreşte încheierea unui parteneriat ce va avea ca finalitate punerea la punct a unei strategii de dezvoltare turistică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a precizat că prioritatea administraţiei judeţene o reprezintă dezvoltarea integrată a zonei montane dâmboviţene, ceea ce presupune inclusiv amenajarea de parcări, drumuri de acces şi pârtii de nivel european. 

polonezi statiune

„Proiectul este unul de amploare şi va presupune fazarea, în funcţie de anvelopa financiară, prioritară rămânând însă înfiinţarea pârtiei de schi, dar şi conectarea zonei la utilităţi, apă potabilă şi energie electrică”, a precizat Oprea. 

Staţiunea Padina - Peştera, declarată recent staţiune de interes naţional, are toate şansele să devină un punct de atracţie pentru turişti, dar şi cea mai mare staţiune de schi din România. Amplasată în comuna Moroeni din judeţul Dâmboviţa, Padina - Peştera va atrage sute de mii de turişti pe an, spun autorităţile. Drumul până în inima Bucegilor este asfaltat, iar cei responsabili de dezvoltarea zonei lucrează deja la proiecte importante.

Imagine indisponibilă

Potrivit autorităţilor, în acest moment sunt în lucru două proiectele: cel de iluminat şi cel de realizare a aducţiunii de apă, însă primele măsuri vor fi luate în privinţa campării haotice în Platoul Padina şi în privinţa gunoaielor.

De asemenea, camparea se va face la Campingul Zănoaga. Primăria Moroeni va ceda un teren pentru extinderea campingului cu titlu gratuit spre Consiliul Judeţean, în suprafaţă de 10.000 de mp. Parcarea va fi în mai multe zone în Padina. Pe Platoul Padina va fi una, o altă parcare va fi realizată aproape de Horoabele şi încă una lângă Mănăstirea Peştera.

polonezi statiune

alte trei proiecte au fost depuse la Ministerul Turismului. Este vorba de pârtii de schi, patru parcări mari cu toalete publice în zona de la piciorul Babelor şi în zona telecabinei, dar şi o clădire în care să funcţioneze Poliţia, Jandarmeria şi Pompierii.

Terenurile necesare pentru pârtiile de schi au fost expropriate şi plătite.  

Deocamdată în zonă nu sunt sufuciente locuri de cazare, nu există canalizare, salubrizarea lasă de dorit, iar drumul este asfaltat doar pe o parte a Bucegilor (DJ 713 - Transbucegi), nu şi pe DJ 714 (pe la Sanatoriul Moroeni). Peste 10 ani însă, cei responsabili de dezvoltarea turismului în această parte a munţilor Bucegi spun că totul va arăta altfel. 

CITEŞTE ŞI:

Pădurea de lângă platoul Padina a ajuns o imensă toaletă publică. Cine întreţine bătaia de joc uriaşă din Parcul Natural Bucegi

Staţiunea Padina-Peştera, în plin proces de modernizare. Cum vor autorităţile să transforme zona în zece ani

Hotelierii trag un semnal de alarmă: „Peştera - Padina, unica Staţiune Turistică de Interes Naţional unde poţi să distrugi natura“

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri