Staţiunea Padina-Peştera, în plin proces de modernizare. Cum vor autorităţile să transforme zona în zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada următoare vor apărea în zonă sute de coşuri de gunoi stradale, iar inesteticele pubele vor dispărea. De asemenea, nu se va mai putea campa în zona Padina
În perioada următoare vor apărea în zonă sute de coşuri de gunoi stradale, iar inesteticele pubele vor dispărea. De asemenea, nu se va mai putea campa în zona Padina

Staţiunea Padina - Peştera, declarată recent staţiune de interes naţional, are toate şansele să devină un punct de atracţie pentru turişti, dar şi cea mai mare staţiune de schi din România. Amplasată în comuna Moroeni din judeţul Dâmboviţa, Padina - Peştera va atrage sute de mii de turişti pe an, spun autorităţile. Drumul până în inima Bucegilor este asfaltat, iar cei responsabili de dezvoltarea zonei lucrează deja la proiecte importante.

Potrivit autorităţilor, în acest moment sunt în lucru două proiectele: cel de iluminat şi cel de realizare a aducţiunii de apă, însă primele măsuri vor fi luate în privinţa campării haotice în Platoul Padina şi în privinţa gunoaielor.

„În zona Padina nu se va mai campa cu rulotele, vom avea serviciu de ridicare a gunoiului, iar Poliţia Locală va fi intruită în acest sens. Vor dispărea acele rampe de gunoi inestetice din Plaotul Padina. Noi vom monta coşuri de gunoi stradale, care se vor goli în fiecare zi.

De asemenea, camparea se va face la Campingul Zănoaga. Primăria Moroeni va ceda un teren pentru extinderea campingului cu titlu gratuit spre Consiliul Judeţean, în suprafaţă de 10.000 de mp. Parcarea va fi în mai multe zone în Padina. Pe Platoul Padina va fi una, o altă parcare va fi realizată aproape de Horoabele şi încă una lângă Mănăstirea Peştera. De asemenea, se va mai realiza o parcare lângă Telecabina Babele. Nu o să fie problemă cu locurile de parcare”, spune primarul comunei Moroeni, Mihai Moraru.

sf maria la padina

În perioada următoare vor apărea în zonă sute de coşuri de gunoi stradale, iar inesteticele pubele vor dispărea. 

„De gunoi vreau personal să mă ocup de gunoi şi de campare. Eu preconizez că în două săptămâni vom monta 200 de coşuri de gunoi. În primăvară vom fi gata în privinţa acestor aspecte. Ordinea va fi asigurată acolo de Poliţia Locală. Cei care veneau cu roletele să campeze se vor supăra, dar ei trebuie să ştie că la Padina nu este loc de campare. Cine vrea să facă lucrul ăsta o poate face la Zănoaga. Acum se depune documentaţia pentru iluminat public şi apă. Acum se depun documentaţiile prin Ministerul Dezvoltării. La apă şi canal intrăm pe POIM în zona montană”, mai spune edilul.

De asemenea, alte trei proiecte au fost depuse la Ministerul Turismului. Este vorba de pârtii de schi, patru parcări mari cu toalete publice în zona de la piciorul Babelor şi în zona telecabinei, dar şi o clădire în care să funcţioneze Poliţia, Jandarmeria şi Pompierii.

Terenurile necesare pentru pârtiile de schi au fost expropriate şi plătite.  

Deocamdată în zonă nu sunt sufuciente locuri de cazare, nu există canalizare, salubrizarea lasă de dorit, iar drumul este asfaltat doar pe o parte a Bucegilor (DJ 713 - Transbucegi), nu şi pe DJ 714 (pe la Sanatoriul Moroeni). Peste 10 ani însă, cei responsabili de dezvoltarea turismului în această parte a munţilor Bucegi spun că totul va arăta altfel. 

Imagine indisponibilă

Autorităţile au reabilitat Peştera Ialomiţei cu bani europeni, 1,2 milioane de euro, iar la scurt timp, obiectivul a devenit cel mai vizitat din Dâmboviţa. Lacul Bolboci, o altă atracţie, va deveni bază nautică. 

„Ce-mi doresc eu este să realizăm în 10 ani o staţiune turistică cu 3.000 de locuri de cazare, poate genera 3.000 de locuri de muncă şi este o şansa de dezvoltare pentru zonă de nord a jud Dâmboviţa. Interesul nostru este să protejăm zonele care sunt cu faună, floră, deosebită şi să ne dezvoltăm acolo unde în parcul natural, în planul de management sunt prevăzute zone de dezvoltare durabilă”, a precizat pentru Digi24, Adrian Ţuţuianu, fost preşedinte CJ Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite