Hotelierii trag un semnal de alarmă: „Peştera - Padina, unica Staţiune Turistică de Interes Naţional unde poţi să distrugi natura“
0Odată cu vremea bună şi cu zilele libere din minivacanţa de 1 Mai, zona Padina a redevenit locul unde, în dispreţul bunului simţ, poţi face orice, atrag atenţia hotelierii din Munţii Bucegi.
„Poţi să parchezi maşina oriunde pe spaţiile verzi, poţi să faci un grătar cu ceva crengi rupte de prin copaci, poţi să dai drumul la manele să se audă până la Bran. Ai nevoie de o toaletă? Nicio problemă: râul Ialomiţa sau pădurea din zonă care oricum a devenit cea mai mare toaletă publică din Parcul Natural Bucegi. Cât costă? NIMIC! Mai mult, ca să nu mai cari gunoaiele, le poţi lăsa fie pe teren fie le poţi arunca în râu. Toate acestea se întâmplă acum. Şi este numai începutul pentru că iată, nu există nicio autoritate publică care să oprească acest dezastru", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Turistice Peştera-Padina.
Guvernul a aprobat la jumătatea lunii martie atestarea unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional sau local şi modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr.852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice. Pe lista staţiunilor turistice de interes naţional se află şi Zona Peştera-Padina, din comuna dâmboviţeană Moroeni.
Decizia este una benefică pentru zona Padina, unde urmează să se vor construiasă pârtii de schi, piscine, instalaţii de transport pe cablu, dar şi noi unităţi de cazare. De asemenea, autorităţile anunţă că se vor reabilita şi moderniza drumurile care duc spre staţiune.
Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă.
Zona Padina - Peştera este în atenţia autorităţilor judeţene de ani buni, care vor să dezvolte în Munţii Bucegi o staţiune montană de interes naţional. Însă, după asfaltarea Drumurilor Judeţene DJ 713 şi DJ 714 autorităţile s-au confruntat cu o problemă: numărul mare de turişti.
"Am crezut cu toţii (cu naivitate pot spune eu) că odată ce devenim zonă turistică de interes naţional, astfel de evenimente vor fi istorie. Iată că nu! La fel ca an de an, dispreţul faţă de natură, dispreţul faţă de investitorii şi personalul unităţilor turistice continuă cu o singură deosebire: din acest an avem taxe cu 300% până la 700% mai mari pentru că…suntem staţiune turistică! ( plină cu gunoaie ). Eu sper ca administraţia Parcului Natural Bucegi, Primăria Moroeni, Garda de Mediu să nu se mai facă cum că nu se întâmplă nimic ori să continue a spune că nu au ce face. Pentru că sigur, pot face un lucru simplu: să aplice legea", a precizat preşedintele Asociaţiei Padin-Peştera, Valentin Calcan.
Platoul Padina, zonă privată
Grav este că, pentru zona Padina Peştera, autorităţile nu au elaborat deocamdată un regulament. Singurul camping amenajat din Bucegii dâmboviţeni se află la Zănoaga, investiţie a consiliului judeţean.
“Zona respectivă nu este declarată zonă de campare. Sunt terenuri private, iar privaţii respectivi trebuie să asigure condiţiile. Eu nu pot să fac investiţii, ca entitate publică, pe terenul proprietate privată a cuiva. Consiliul Judeţean nu are nici măcar un metru acolo. Acolo se practică acest turism de ani de zile, dar e o zonă privată”, a declarat, pentru “Adevărul”, fostul preşedintele al CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.
Pentru a rezolva problema, oficialii Primăriei Moroieni spun că au de gând să-şi înfiinţeze o societate de salubrizare.
CITEŞTE ŞI: