Închisă temporar, după ce a fost inundată, Peştera Ialomiţei îi aşteaptă din nou pe turişti

0
0
Peştera Ialomiţei, inundată
Peştera Ialomiţei, inundată

Peştera Ialomiţei a fost închisă, duminică, din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore. Mai multe galerii ale Peşterii Ialomiţa au fost inundate, făcând imposibilă vizitarea obiectivului.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a anunţat, luni, că apele s-au retras, iar Peştera Ialomiţei poate fi, din nou, vizitată.

Este a doua oară în această vară când Peştera este inundată. 

Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna. Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât şi pe primii creştini, călugării, care se aflau în căutarea însingurării şi a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să încreştineze populaţiile de la Nord de Dunăre.

Peştera Ialomiţei are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care doar 480 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Temperatura în peşteră oscilează între 5 şi 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Preşedintele CJ Dâmboviţa, despre prăpădul din Bucegi: „Drumul va fi închis până la refacerea porţiunii afectate” FOTO VIDEO

Prăpăd în Bucegi. O viitură puternică a rupt un drum. Zeci de turişti, care erau cazaţi într-un camping, în pericol FOTO VIDEO

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri