Gripă porcină în Dâmboviţa: doi adulţi confirmaţi şi trei copii suspecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut primele cazuri de gripă porcină de tip AH1N1 în România, în acest an. Acestea au fost confirmate la Institutul Cantacuzino din Capitală şi este vorba de doi adulţi din judeţul Dâmboviţa. Analizele de laborator ar putea arăta însă că numărul îmbolnăvirilor este mai mare, fiind vorba şi de trei copii.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, în data de 16 ianuarie au apărut primele semne de întrebare la cinci adulţi. Analizele de laborator au arătat însă că este vorba doar de două îmbolnăviri cu gripa porcină de tip AH1N1. 

image

“Pacienţii cu vârstele de 23 şi 53 de ani, s-au internat pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovşte, unde au primit tratament de specialitate. Sunt persoane care nu s-au vaccinat antigripal”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.

Lipsă de comunicare din partea DSp Dâmboviţa

Deşi aveau confirmarea a două cazuri de gripă, DSP nu a comunicat opiniei publice acest fapt. 

“Persoanele au fost internate în data de 16 ianuarie. Pacienţii sunt externaţi la acest moment. Avem în lucru alte trei suspiciuni. O probă a fost trimisă vineri şi două probe au fost trimise astăzi pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului”, a declarat Marinela Popa, purtător de cuvânt DSP Dâmboviţa.

Suspecţi mai sunt şi alţi trei copii care au ajuns la Spitalul Judeţean din Târgovişte pentru investigaţii. prezentau semne specifice gripei AH1N1: febră, oboseală, inapetenţă, tuse şi durere în gât. Şi în cazul lor, analizele de laborator vor fi cele care vor arăta dacă este vorba de aceeaşi boală.

Trei copii suspecţi de gripă

“Pentru două paciente s-a confirmat că este vorba de virusul gripal AH1N1 pdm 09. Cazurile nu au fost grave, nu au necesitat terapie specială şi încă nu se pune vorba să vorbim de o epidemie. De asemenea, sunt două suspiciuni la copii de până în 10 ani şi o suspiciciune la un copil sub trei care sperăm să nu se confirme”, a spus dr. Elena Firoiu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

image

Gripa porcină este contagioasă, aşa că se recomandă tratament de specialitate şi limitarea contactului cu celelalte persoane.

Epidemie în Ucraina

Gripa de tip A(H1N1) numită şi gripa porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 şi a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deşi a fost o boală gripală uşoară şi cu mortalitate relativ scăzută, de la declanşarea sa în aprilie 2009 şi până în august 2010, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese în întreaga lume. 

image

Nu departe de noi, în Ucraina, autorităţile au anunţat apariţia unei epidemii de gripă cauzate de virusul A/H1N1, fiind închise instituţiile de învăţământ în mai multe centre urbane, inclusiv la Kiev, informează Ministerul Afacerilor Externe într-o atenţionare de călătorie. MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, în perioada imediat următoare, în Ucraina. 

Nu se cunoaşte, deocamdată, dacă bolnavii din Dâmboviţa au fost plecaţi în afara ţării în ultimele săptămâni. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite