Alinierea planetelor, motiv de îngrijorare sau pure speculaţii: ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alinierea planetelor, fenomen fără o periodicitate anume, dar care a avut loc de mai multe ori în ultimii ani, a dat naştere la tot felul de speculaţii despre sfârşitul lumii sau despre cataclisme care sunt cauzate de acest fenomen astral.

Alinierea a cinci planete - Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn va fi vizibilă de pe Pământ, cel mai bine, în dimineaţa zilei de 26 ianuarie. Este pentru prima dată în ultimul deceniu când cele cinci planete strălucitoare se vor alinia în acest fel. Preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), Valentin Grigore, spune că nu se vor întâmpla cataclisme sau alte fenomene ciudate şi ţine să îi liniştească pe cei speriaţi de această aliniere. 

“Nu se întâmplă absolut nimic. Nu are nicio legătură nici cu sfârşitul lumii, cu mareea sau cu vreun cutremur. E un fenomen care s-a întâmplat de nenumărate ori de-a lungul istoriei. Nu are un ciclu anume, dar se întâmplă. Au mai fost astfel de alinieri de vreo trei ori în ultimii 30 de ani. Nu e ceva extrem de rar. Speculaţiile se fac pe seama faptului că sunt aliniate şi că au o influenţă asupra Pământului, dar sunt pure speculaţii. Nu e nimic real. E frumos de urmărit fenomenul şi chiar îl recomand. Stelele vor fi aliniate aproximativ şapte zile, până când Mercur nu va mai fi vizibil din cauza Soarelui”, a declarat Valentin Grigore. 

image

Ce se întâmplă exact şi cât durează “alinierea planetelor”

“Practic pe cer se văd în acelaşi timp cele cinci planete cu ochiul liber. Prima dată răsare Jupiter, urmeză Marte, Saturn, iar spre dimineaţă Venus şi Mercur. E un eveniment nici prea rar, nici prea des. Doar cinci se văd, restul putând fi obervate cu instrumente, pentru că sunt prea slabe ca şi luminozitate. Sunt dispuse pe linia Zodiacului, pentru că planetele, Luna şi Soarele se văd doar în constelaţii zodiacale.  Pe data de 26 vine şi Luna lângă ele. E o chestie faină să vezi toate cele cinci planete cu ochiul liber în acelaşi timp. E nevoie de un cer senin pentru a le vedea toate. Dimineaţa între orele 6 şi 7 se pot vedea toate”, explică preşedintele SARM.

Fenomenul va continua şi în nopţile următoare, putând fi admirat spre dimineaţă, până pe 20 februarie.

Următorul eveniment astronomic de acest fel este prevăzut să se producă între 13 şi 19 august, potrivit EarthSky.org, dar planetele Mercur şi Venus vor "sta" mult prea jos, pe linia orizontului, şi nu vor putea fi văzute din emisfera nordică.

image

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume îşi dau cu părerea despre astfel de evenimente, spunând că alinierea planetelor are o influenţă asupra Pământului, producând catastrofe naturale. De pildă, în preajma unor astfel de alinieri au avut loc seisme mai mari de 7 grade pe scara Richter sau s-a intensificat activitatea vulcanilor. În 11 aprilie 2012, concomitent cu alinierea planetei Saturn, în oceanul Indian s-a produs un seism de 8,9 pe scara Richter.

Şase luni mai târziu, are loc o altă aliniere a planetei Saturn, iar în SUA, Manhattan, au loc inundaţii uriaşe.

Despre SARM

Înfiinţată la Târgovişte în 1993, SARM reprezintă România în structurile Organizaţiei Internaţionale de Meteori (IMO), care este forul mondial în materie de observare a curenţilor meteorici.

Este singurul ONG din ţară ce reprezintă anual România, începând cu anul 1992, la o conferinţă astronomică mondială.

Colaborează cu instituţii, organizaţii, astronomi şi cercetători din peste 40 de ţări de pe 6 continente (IMO, IAU, NASA, ONU, UNESCO, European Southern Observatory, Nippon Meteor Society etc.), contribuind cu observaţii şi rezultate astronomice în bazele de date internaţionale.

TârgoviştePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite