Baronul Ion Stan, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Ion Stan, fost şef al organizaţiei Dâmboviţa, a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, el fiind acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.

Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a respins apelul declarat de Ion Stan şi a menţinut condamnarea dată în primă instanţă în martie 2015. 

Potrivit DNA, în perioada 12 - 14 noiembrie 2012, Ion Stan a solicitat unui denunţător 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare. 

image

Inculpatul Stan a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări, de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător. În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan a primit, prin intermediul şoferului său, Florin Sarca, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală.

De asemenea, în perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a PSD, în baza unei pretinderi anterioare, a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei.

În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari ai unor localităţi din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător.

Cine este Ion Stan

Deputatul PSD Ion Stan a fost, timp de mulţi ani (1996 - 2012), figura marcantă a judeţului Dâmboviţa, cunoscut ca un judeţ “roşu”. Declaraţiile sale despre "Puterea de la Bucureşti" pe care o acuza de conspiraţie şi trădare naţională în beneficiul FMI l-au afundat. 

Ion Stan, fostul preşedinte al PSD Dâmboviţa, a fost prefect, şef al Comisiei de Control a activităţii SRI în Parlament. 

Traseu politic

Fostul lider al PSD Dâmboviţa este la al patrulea mandat consecutiv de deputat, în prezent fiind cel mai vechi parlamentar al judeţului. Din 1996 şi până mai anul trecut, Ion Stan s-a aflat în prim-planul scenei politice judeţene şi chiar naţionale, fiind un politician cu stare financiară bună. 

În 1996, Ion Stan a fost şi prefect al judeţului Dâmboviţa.

Averea lui Ion Stan

Conform declaraţiei de avere din septembrie 2012, Ion Stan deţine şase terenuri intravilane, o casă de locuit în Târgovişte, o casă de vacanţă în Dâmboviţa şi un apartament în Constanţa.

În 2012 şi-a cumpărat un autoturism Dacia Duster. Are 28.078,61 lei într-un cont bancar, depre care menţionează că sunt bani moşteniţi de soţia sa. El deţine acţiuni la SC Alimentara Târgovişte pentru care în anul 2011 a încasat dividende de 26.652 lei. De asemenea, în ultimul an fiscal, Ion Stan a încasat indemnizaţia de deputat de 61.956 lei, iar soţia sa a obţinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

  

De altfel, din 1996 şi până în acest an el a fost preşedintele Organizaţiei judeţene Dâmboviţa a PSD. În 19 iunie 2012, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea preşedintelui organizaţiei PSD Dâmboviţa Ion Stan cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu.

Totuşi, Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.

Stan a fost preşedinte al PSD în perioada 1996-2012.

Studii şi specializări

1971 - 1975: elev - Liceul Nucet, Jud.Dâmboviţa;

1978 - 1982: student, ASE Bucureşti;

1984: curs postuniversitar în cadrul ASE Bucureşti;

2002: Colegiul Superior de Siguranţă Naţională;

2003: Colegiului Naţional de Apărare.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite