FOTO Ie gigantică, formată din peste 100 de costume populare, la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cea mai mare ie

Un grup de entuziaşti de la ”Clubul Victorioşilor” a format, la Târgovişte, cea mai mare ie creată de Ziua Universală a Iei. Peste 100 de bluze tradiţionale româneşti au fost folosite pentru ia gigant.

"La Târgovişte a prins contur cea mai mare IE din România, construită din mai bine de 100 de ii cu vârste cuprinse între 20 şi 150 de ani", ne-a spus Victor Mihalache.

cea mai mare ie

O iniţiativă fără precedent a luat naştere pe Facebook, încă de acum doi ani, unind iubitorii României din toate colţurile lumii. Pentru a celebra superba ie tradiţională, comunitatea online La Blouse Roumaine a sunat mobilizarea pentru decretarea Zilei Universale a Iei în data de 24 iunie, de Sânziene.

Până acum, români de pe şase continente, din 48 ţări şi din 109 localităţi au anunţat că vor pune la cale evenimente dedicate acestei Zile Universale a Iei.  

image

„La blouse roumaine“ este numele unei picturi realizate de Henri Matisse în 1940, dintr-o serie de portrete dedicată iei româneşti. Matisse a fost fascinat de bluza românească pe care a cunoscut-o datorită prieteniei cu pictorul Theodor Pallady.

Lucrarea în ulei „La blouse roumaine“ înfăţişează o ţărancă îmbrăcată în ie, având cosiţele împletite cunună şi mâinile aşezate în poală. Tabloul măsoară 92 X 73 centimetri şi face parte din galeria de la Muzeul Naţional de Artă Modernă de la Paris.

Comunitatea online La Blouse Roumaine, care numără peste 100.000 de membri, îşi propune să consacre ia tradiţională drept brand de ţară al României. Iar argumentele sunt destule: costumul popular a devenit obiect de patrimoniu naţional, expus în marile muzee ale lumii.

Portul ţărănesc a fost adoptat imediat de reginele României, fiind purtat de reginele Elisabeta şi Maria, atât la ocazii publice, cât şi în viaţa particulară. Creatori celebri de modă au adus ia pe podiumurile internaţionale, inspiraţi de formă, desene şi culorile româneşti. Iar vedete de talie mondială au îmbrăcat ia cu rafinament, pozând pe copertele faimoaselor reviste occidentale.

Ia este o cămaşă purtată de femei, caracteristică portului naţional românesc, confecţionată din pânză albă de cânepă, bumbac, de in sau de borangic. Ia este împodobită cu broderii sau cusături. În Banat broderiile se combină foarte des cu dantela, iar iile sunt brodate şi împodobite cu şabace, găurele ornamentale făcute în pânză.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite