FOTO Ia românească a revenit pe uliţele din Dâmboviţa. “Eu nu port ia doar în ziua în care o sărbătorim, ci mereu, când simt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi este Ziua Universală a Iei şi cum poate fi mai bine promovată bluza românească dacă nu prin tineri
Astăzi este Ziua Universală a Iei şi cum poate fi mai bine promovată bluza românească dacă nu prin tineri

De ziua internaţională a iei, copiii din comuna Dragomireşti împrumută costume populare de la o tânără colecţionară şi se plimbă prin sat pentru a populariza costumul tradiţional românesc. Cristina Ilie, în vârstă de 19 ani, are amenajat, în podul casei părinteşti, din satul Decindeni, un muzeu cu peste 100 de costume populare vechi de peste 100 de ani, pe care le împrumută celor care vor să le poarte la ocazii speciale.

Astăzi este Ziua Universală a Iei şi cum poate fi mai bine promovată bluza românească dacă nu prin tineri. Aşa se face că cei mici apelează la Cristina ori de câte ori vor să îmbrace portul românesc. 

“Mă bucur că am foarte multe costume populare şi că pot împrumuta din ele atunci când este cazul. Mai rar copiii vor să îmbrace costumul popular. Eu cred că ar trebui să poarte ia, pentru că ne reprezintă. Am foarte multe ii, multe dintre ele vechi de peste 100 de ani”, ne-a spus Cristina Ilie.

cristina ilie

“Împrumutăm la toţi copiii care au nevoie, pentru serbări, pentru acţiunile pe care le întreprindem aici în sat, mai ales că este Ziua Iei. Aveam vreo 8  ani când a început să adune ii. Le-am şi pierdut numărul. Am trecut de 100 lejer”, ne-a spus Geta Ilie, mama Cristinei.

Bătrânii din sat se bucură când văd că cei mici le calcă pe urme şi revin la portul tradiţional românesc.

“N-am mai văzut aşa ceva. E frumos că la noi în sat se întâmplă aşa ceva. Am avut şi eu ii, pentru că mama mea a ţesut. Mi-aş mai dori şi eu acum o ie, dar nu mai am de unde să iau una autentică”, ne-a spus doamna Gabriela.

Despre Cristina Ilie

Cristina Ilie a reuşit, la doar 19 ani, să fie cel mai tânăr şi cel mai mare colecţionar de porturi populare, majoritea munteneşti, dar şi din Banat şi din Moldova. Fata, cântăreaţă de muzică populară, a strâns în peste 100 de costume tradiţionale, pe care le-a expus într-un muzeu neconvenţional amenajat în podul casei părinţilor săi, din comuna dâmboviţeană Dragomireşti.

Cristina nu a avut mereu la dispoziţie un spaţiu adecvat pentru păstrarea costumelor. Mulţi ani le-a ţinut în sufrageria apartamentului său din Târgovişte. Abia când părinţii săi şi-au construit o casă în comuna Dragomireşti, s-a gândit la varianta de a le aduce pe toate acolo.

Cristina Ilie

Cea mai dragă Ie

“Dintre toate însă, una îmi este mai dragă pentru că am primit-o de la o femeie din satul nostru care m-a rugat să o îmbrac. Aşa am ăcut şi am mers la ea să mă vadă, iar atunci a început să plângă pentru că ea a crezut că o voi arunca undeva într-o ladă. Eu nu port ia doar în ziua în care o sărbătorim, ci mereu când simt. O port oricând şi oriunde: pe stradă, la muncă, la evenimente. Şi mai ales o port în suflet”, adaugă Cristina Ilie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite