Echipa de şoc de la IPJ Dâmboviţa. Ciobănescul Nero şi stăpânul său bagă spaima în infractori şi evadaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nero şi stăpânul său. FOTO: Octavian Dinu, Facebook
Nero şi stăpânul său. FOTO: Octavian Dinu, Facebook

Echipa Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dâmboviţa se mândreşte cu un coleg prietenos. Vorbim de câinele Nero, aşa cum îl strigă stăpânul său, dar al cărui nume este, de fapt, Alaf.

Alaf (alis Nero) este un ciobănesc german în vârstă de 3 ani şi jumătate, specializat şi instruit pentru muncă de patrulare şi intervenţie. Este membru de bază în Serviciul pentru Acţiuni Speciale Dâmboviţa, fiind specializat în patrulare şi intervenţie, iar stăpânul său este agentul şef adjunct Dinu Octavian. Poliţistul se laudă că Nero este printre cei mai buni câini poliţişti din ţară, cu rezultate deosebite, atât în ceea ce priveşte “serviciul” său, cât şi la concursurile la care participă. 

Cu pasiune şi profesionalism, Dinu Octavian transmite zilnic partenerului său, câinele Nero, cele mai bune şi folositoare învăţăminte din tainele dresajului. 

„Când l-am luat în primire la Centrul Chinologic din Sibiu era o mogâldeaţă de 4 luni, de culoare neagră din rasa Ciobănesc German. Încă de la primul contact pe care l-am avut cu acesta, am simţit că ne potrivim şi avem aceleaşi gusturi cu privire la ceea ce urma să devină Nero. Cu fiecare ieşire, cu ocazia antrenamentului zilnic, Nero îmi dădea încredere şi îmi arăta că este capabil să treacă cu uşurinţă peste orice obstacol, intra cu lejeritate în orice loc. Când Nero a împlinit 11 luni, am plecat la şcoală amândoi timp de 4 luni. Ne-am întors de acolo bărbaţi în toată firea, iar Nero de atunci este nelipsit de la misiunile cu risc ridicat de pericol şi îşi duce la capăt cu succes fiecare misiune”, îşi aduce aminte poliţistul Dinu.

Ciobănescul Nero şi stăpânul său

Nero şi stăpânul său. FOTO: Octavian Dinu, Facebook

Sunt de ajuns schimburile de priviri, comenzile ferme, pentru ca ciobănescul să execute o sarcină. Cei doi parteneri au dezvoltat o relaţie de prietenie şi colaborare în toţi anii pe care i-au petrecut împreună.

„Multe misiuni reuşite vă dorim, dragi colegi”, le-a transmis conducerea IPJ Dâmboviţa celor doi parteneri.

Nero a devenit membru al echipei SAS şi este primul îmbarcat în autospeciala de poliţie când are loc o acţiune.

„Are 3 ani şi jumătate. Ne înţelegem din semne, dn priviri. Avem peste 50 de misiuni de când l-am specializat, adică din decembrie 2018. Atunci am terminat dresajul, dar eu îl am din aprilie. Cea mai importantă misiune reuşită de noi a fost cea de capturare a unui evadat de la Penitenciarul din Găeşti”, ne-a spus Dinu Octavian.

Ciobănescul Nero şi stăpânul său


Nero şi stăpânul său. FOTO: Octavian Dinu, Facebook

Ciobănescul Nero şi stăpânul său

Evadatul prins de Nero are 32 de ani şi a reuşit să fugă, în vara lui 2019, în timp ce lucra la un depozit de legume din comuna dâmboviţeană Băleni. La scurt timp, forţe impresionante din Poliţie şi Jandarmerie au plecat în căutarea sa, fiind instituite filtre în tot judeţul. Cel care a contribuit decisiv la prinderea sa a fost câinele de urmă special antrenat al IPJ Dâmboviţa.

Câinele este ţinut în padocurile IPJ Dâmboviţa şi este vizitat aproape zilnic de către stăpânul său. Se antrenează alături de poliţist de cel puţin două ori pe săptămână, este hrănit şi spălat, fiind folosit de oamenii legii la descinderi, dispersări de persoane, scandaluri publice. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Câinii poliţişti. Rasele cele mai adecvate şi misiunile pe care le îndeplinesc

Viaţă de câine poliţist la frontieră: peripeţiile unui ciobănesc antrenat să depisteze ţigările de contrabandă

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite