Viaţă de câine poliţist la frontieră: peripeţiile unui ciobănesc antrenat să depisteze ţigările de contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinele poliţist OMU este foarte prietenos cu cei mici FOTO S.T.P.F. Galaţi
Câinele poliţist OMU este foarte prietenos cu cei mici FOTO S.T.P.F. Galaţi

Cu ochii blânzi şi foarte prietenos, este greu de crezut că ciobănescul belgian Maxym este unul dintre cei mai riguroşi şi temuţi agenţi de la frontiera României cu Republica Moldova. Performanţele sale în găsirea ţigărilor de contrabandă sunt, în bună măsură, meritul partenerului, camaradului şi conductorului lui, agentul-şef adjunct de poliţie Sorin Felea.

Un câine din rasa ciobănesc belgian Malinois în vârstă de 5 ani şi 7 luni este vedeta Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier. A fost trecut în acte „OMU“, un nume corespondent mai degrabă unui indicativ sau cod numeric personal canin. Partenerul, camaradul şi conductorul lui, agentul-şef adjunct de poliţie Sorin Felea (36 de ani), l-a botezat Maxym imediat ce l-a primit. OMU are un nas bine antrenat pentru depistarea ţigărilor de contrabandă, iar Galaţiul rămâne în topul punctelor de trecere a frontierei sigure din România, în mare măsură datorită acestui câine.

Trucurile traficanţilor

„Sunt cu Maxym de cinci ani. L-am luat în primire pe când avea 6 luni. Mulţi consideră că un câine poliţist este ca un fel de maşinărie, că este un detector, precum aparatul Dräger. Nu e deloc aşa. La fel ca oamenii, şi câinele acţionează în funcţie de starea sa, de vreme, de condiţiile atmosferice. Se poate întâmpla să fie indus în eroare de substanţe care pot diminua mirosul. Am întâlnit situaţii în care pur şi simplu nu ne puteam apropia de maşini deoarece aveau un miros foarte puternic. Adesea, traficanţii încearcă să acopere mirosurile de tutun cu piper, boia şi alte substanţe iritante“, spune camaradul lui OMU.

FOTO Oana Cernat

Cainele politist Omu Galati Foto Oana Cernat

Sorin Felea povesteşte o situaţie în care câinele-agent a intrat într-o maşină şi a strănutat. „L-am scos, l-am băgat din nou şi a strănutat a doua oară. Atunci mi-am dat seama că este ceva în neregulă, aşa că am scos maşina de pe pistă şi am băgat-o în garaj. În urma controlului, am descoperit că în spatele banchetelor din faţă erau ascunse aproximativ 100 de pachete de ţigări“, a povestit agentul-şef adjunct de poliţie Sorin Felea.  

OMU este foarte inteligent, ager şi anticipează situaţiile de risc. „Uneori, traficanţii ascund ţigările în rezervor, sau în locuri special amenajate, dar chiar şi aşa, lasă miros. OMU insistă, simte, iar dacă tu, ca poliţist, ai şi ochiul format, atunci poţi descoperi infracţiunea. De exemplu, un bărbat a fost prins de curând cu ţigări în rezervor. La un alt control care părea banal, şoferul unei maşini de lux avea mai multe haine într-o husă cu umeraşe, pleca în vacanţă. În momentul în care poliţistul a umblat printre acele haine, a găsit mai multe cartoane cu ţigarete. A trecut maşina la control şi cu ajutorul lui OMU au fost găsite mult mai multe. Practic, infractorul încerca să-şi scoată cheltuiala pe vacanţă“, a mai relatat conductorul câinelui poliţist.

Părinţii, tot câini poliţişti

De regulă, câinii poliţişti sunt distribuiţi sectorului poliţiei de frontieră la vârsta standard de 6 luni. Apoi, timp de un an, conductorul încearcă să stabilească o legătură strânsă cu el. Fiind ager şi intuitiv, OMU a fost dresat cu uşurinţă. Îi este fidel colegului şi este cel mai fericit atunci când îl vede sau doar îi aude vocea. 

FOTO Oana Cernat

Cainele politist Omu Galati Foto Oana Cernat

„Câinii sunt ca nişte copii obraznici, totul este o joacă pentru Maxym. Datorită lui am devenit pasionat de dresaj. L-am învăţat de mic să refuze hrana de la oricine şi să fie ascultător. Timp de patru luni, OMU a urmat cursuri la Centrul Chinologic de la Sibiu,
fiind specializat în detectarea tutunului. Pentru un câine poliţist, dresajul este împărţit în două categorii: disciplină şi specializare. Am fost şi eu testat, pentru că este esenţial să se verifice dacă şi câinele este ataşat de tine. Câinilor poliţişti li se face arborele genealogic. Şi părinţii lui OMU au fost câini poliţişti specializaţi pe miros“, a explicat agen-
tul-şef adjunct Sorin Felea.

Procedura căutării de ţigări ascunse prevede golirea totală a maşinii, îndepărtarea oricăror urme de tutun, inclusiv a scrumierelor. Abia după cinci minute intră şi „detectorul-canin“. „Sunt situaţii în care, la prima intrare, câinele are chef de joacă şi îţi caută superficial urmele de tutun. Îl scoţi, te duci în altă parte, te joci puţin cu el şi îi faci disciplinare. Nu trebuie să te enervezi sub nicio formă, câinele te percepe imediat, chiar dacă nu scoţi un cuvânt“, explică agentul-şef adjunct Felea.

Un pup pe cap, recompensa favorită

Conductorul câinelui poliţist îl iubeşte pe OMU şi spune că este foarte puternic.

„Mă bazez 100% pe el. Orice comandă îi dau, este foarte ascultător şi disciplinat. Dacă îl cert, pleacă capul, ştie că a greşit. Dar dacă îl pup pe cap, îi trece supărarea într-o clipită şi devine vesel, este recompensa lui favorită. Câinele este ca şi poliţistul care nu pleacă în misiune fără pistol. Eu am câinele şi harnaşamentul“.

FOTO Oana Cernat

Cainele politist Omu Galati Foto Oana Cernat

Dimineaţa, când începe programul, poliţistul se „înarmează“ cu lesă, zgardă, hamul cu inscripţia „Border Police“, butucelul de antrenament şi minge. Are grijă ca, în joaca lor, OMU să îşi
perfecţioneze continuu
abilităţile.

FOTO Oana Cernat

Cainele politist Omu Galati Foto Oana Cernat

„În timpul antrenamentului, mingea e ca un fel de recompensă. Ulterior, aceasta este înlocuită cu produsul pe care câinele trebuie să îl caute şi se învaţă cu mirosul. El ştie că dacă găseşte acel miros, primeşte recompensa. Poţi să-l recompensezi cu o simplă mângâiere sau cu un «Bravo!». Cu un câine pe care îl ai acasă te comporţi altfel. Pe el, dacă-l bruschezi, e posibil să sufere şi să nu-ţi mai răspundă la comenzi. Periodic, este chemat la Centrul Chinologic de la Sibiu pentru a i se face o retestare. Şi câinii poliţişti dau examene, iar noi, conductorii, dăm lunar examen la Galaţi, privind pregătirea chinologică. De asemenea, sunt verificate şi abilităţile cuplului chinologic“, a explicat Sorin Felea.

Un câine bine antrenat face cât zece poliţişti

Sorin Felea lucrează la Sectorul Poliţiei de Frontieră Galaţi din 2001. Spune că, de când îl are pe OMU, fiecare zi la serviciu este mai frumoasă.

„Un câine bine antrenat face cât zece poliţişti, deoarece modalităţile de ascundere folosite de traficanţi sunt atât de ingenioase, încât şi noi rămânem uimiţi. Putem fi zece poliţişti şi vameşi şi să nu ne dăm seama. Însă, în momentul în care câinele s-a aşezat pe acel loc, insistăm. Până acum vreo şase ani, câinele era antrenat ca, atunci când găseşte un produs, să fie foarte activ, să zgârie, să te atenţioneze. Dar din cauza traficului foarte mare, participantul la trafic poate e de bună credinţă şi cel de la care a cumparat maşina poate a avut ţigarete. Acolo mirosul persistă. Deoarece câinii smulgeau şi rupeau, mulţi oameni ajungeau să facă plângeri. Astfel că acum câinii sunt antrenaţi să semnaleze pasiv, adică «îngheaţă», se aşază, se culcă sau latră“, precizează agentul Felea.

FOTO Oana Cernat

Cainele politist Omu Galati Foto Oana Cernat

În padocul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi se află şapte câini cu pregătire similară.

Prieteni şi la „pensie“

OMU a trecut de jumătatea carierei, dar este în continuare deosebit de agil şi poate executa salturi foarte înalte, acrobatice. Potrivit reglementărilor specifice, Maxym ar urma să iasă la pensie la vârsta de 8 ani. Ar putea să lucreze până la 9 ani, dacă centrul chinologic şi medicul veterinar îşi dau acordul după ce-l testează. Agentul Felea spune că îl va adopta pe Maxym când acesta va ajunge la finalul carierei: „Va fi scos la licitaţie. Se vor organiza practic trei licitaţii, la care voi avea şi eu dreptul de a participa. În cazul în care nu se vinde, am dreptul să îl iau eu personal. Dacă nici eu nu îl vreau, atunci va fi donat unei instituţii. Dar nici nu concep să nu-l iau“.

Vă mai recomandăm şi:

„Galeria Ascunsă” de la Poliţia Locală Galaţi. Şeful Serviciului Administrativ uimeşte o ţară întreagă prin sculpturile sale

Colonelul de la ISU din mâinile căruia ies adevărate opere de artă: desenele lui sunt de fapt milioane de puncte care se transformă în chipuri

Povestea jandarmului Crăciun, curajosul militar care a desfiinţat aproape singur prostituţia în Galaţii anilor '50
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite